Sateliții Starlink de deasupra Ucrainei ar putea să fie plătiți de Uniunea Europeană, pentru că Uniunea ia în calcul să achite abonamentul la compania lui Elon Musk, pentru ca în Ucraina să existe acces la internet. Infrastructura este la pământ într-o țară aflată în război, iar Elon Musk a anunțat că nu va mai asigura acces gratuit. Mai mult, anunțul miliardarului vine după un schimb foarte dur de replici cu oficialii din Ucraina, care îl consideră pe Musk de partea președintelui Putin.
Planurile au fost dezvăluite de ministrul lituanian pentru afaceri externe, Gabrielius Landsbergis, luni, într-un interviu pentru Politico, transmite B1TV.
Elon Musk avertizase că SpaceX nu poate continua să plătească pe termen nedeterminat pentru accesul ucrainenilor la serviciile Starlink, sugerând că ar dori ca nota de plată să fie preluată de guvernul SUA. Musk, cel mai bogat om al planetei, s-a răzgândit ulterior și a spus că va finanța în continuare serviciul.
Chiar și așa, situația a alimentat temerile legate de securitatea accesului ucrainean la un sistem de telecomunicații crucial, care a jucat un rol vital în contraofensiva împotriva trupelor ruse de pe teritoriile ocupate de Moscova, precum și în menținerea conexiunii civile la internet.
Gabrielius Landsbergis a sugerat că accesul Ucrainei la internet nu ar trebui lăsat în mâinile unei persoane „super-puternice” care s-ar putea „trezi într-o zi și să spună, `nu vreau să mai fac asta și aia e`, iar în următoarea zi ucrainenii s-ar putea vedea fără internet”.
„M-am gândit că probabil ar fi mult mai bine să avem asta ca pe un acord contractual între, să zicem, o coaliție de țări care ar putea achiziționa un serviciu de la domnul Musk, serviciul Starlink, și să îl ofere ucrainenilor”, spune șeful diplomației ucrainene.
Potrivit oficialului, subiectul a fost luat în discuție la întâlnirea pe care au avut-o luni cei 27 de miniștri de externe din statele UE. Tema a fost abordată de șeful diplomației europene, Josep Borrell, „și anumite țări s-au alăturat și ele”.
„Dacă se întâmplă în UE, este chiar mai bine. Nu văd de ce nu s-ar putea”, a continuat Gabrielius Landsbergis.
Leave a comment