Starlink, compania lui Elon Musk prin care a lansat sateliți de comunicații deasupra Terrei, a dobândit licențe pe teritoriul României.

Starlink are acum dreptul să emită semnal din spațiu deasupra României, la fel ca și receptoarele de satelit care retransmit semnalul la nivel terestru.

Starlink Internet Services, compania fondatorului tesla, Elon Musk, a dobândit dreptul de a furniza servicii de acces la Internet în România, începând cu data de 2 martie 2022, a transmis Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, potrivit B1TV.

Potrivit Economedia.ro, începând cu 3 martie 2022, în urma depunerii documentației necesare, companiei STARLINK INTERNET SERVICES LIMITED i-a fost emisă o licență de utilizare a spectrului radio pentru furnizarea de servicii publice de comunicații prin satelit pe teritoriul României în benzile de frecvențe 14.00 – 14.50 GHz (sensul Pământ – spaţiu) și 10.70 – 12.75 GHz (sensul spaţiu – Pământ).

De asemenea, a fost emisă și o licență pentru amplasarea de stații de sol de tipul gateway în benzile de frecvențe 27,5 – 29,1 GHz și 29,5 – 30,0 GHz (sensul Pământ – spațiu), respectiv, 17,8 – 18,6 GHz și 18,8 – 19,3 GHz (sensul spațiu – Pământ), arată sursa citată.

Sabin Sărmaș, președintele comisiei de IT din Camera Deputaților, a anunțat că serviciul Starlink a primit autorizare de funcționare și în România și consideră că prezența companiei va fi una benefică în țară, existând astfel posibilitatea de a aduce internetul și în cele mai izolate locuri de pe teritoriul statului.

„Ce înseamnă asta pentru noi, românii? Că suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă și internet prin satelit”, explica Sărmaș într-o postare pe Facebook.

Acesta spune că beneficiarii care se vor bucura cel mai mult de acest nou serviciu de internet vor fi cetățenii care trăiesc în comunități mici, izolate, și mai ales elevii care învață la școli din aceste sate și cătune.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *