Întreținerea aproape se va dubla pentru bucureșteni din această iarnă

Întreținerea aproape se va dubla pentru bucureșteni din această iarnă, pentru că prețul gigacaloriei s-a dublat. Nu este o scumpire de acum, ci din primăvară, dar atunci nu s-a simțit în buzunarele locuitorilor Capitalei. Oricum, primarul Nicușor Dan s-a angajat că prețul gigacaloriei va rămâne pe loc în acest sezon.

Facturile pe care le vor plăti pentru căldură în acest vor fi duble față de cele de anul trecut pentru că prețul gigacaloriei a fost majorat încă din aprilie de la 160 de lei la 350 de lei. Prețul include subvenția primăriei, pentru că costul real al unei gigacalorii ajunge pe undeva la 860 de lei.

Nicușor Dan a dat asigurări, joi seara la Digi24, că acest preț al gigacaloriei nu va mai fi majorat în această iarnă și a arătat că oricum este cel mai mic comparativ cu cât plătesc locuitorii din alte orașe din țară. Prețul de aproape 350 de lei pe gigacalorie, cu tot cu TVA, este mai mult decât dublu decât prețul pe care bucureștenii l-au plătit iarna trecută, transmite B1TV.

Cu toate acestea, este cel mai mic preț din țară, pentru că orașele din țară au între 400 și 500 de lei gigacaloria. (…) Eu am insistat anul trecut să mărim acest preț încă de când am văzut creșterea de preț care a venit undeva în noiembrie 2021. Consiliul General a aprobat această creștere de preț începând cu aprilie. Trebuie spus în completare că bucureștenii plăteau înainte de această majorare undeva la 160, în condițiile în care nu era oraș din România care să plătească sub 350 înainte de aceste majorări. Acum, după ce s-a majorat, și orașele din România au majorat cu puțin, dar noi am trecut de la 160 la 350”, a precizat Nicușor Dan.

În ceea ce privește prețul total al gigacaloriei, în momentul de față prețul este 860 de lei. Din 860 de lei, Primăria plătește 510, iar cetățenii, bucureștenii – 350. Nu există nicio intenție de a majora acest preț pentru cetățeni.

Pentru acest preț total și implicit al diferenței pe care o plătește Primăria Municipiului București – evident, din impozitele vărsate de bucureșteni – o să vedem răspunsul ANRE-ului pe la sfârșitul lunii octombrie, cu aplicare de la 1 noiembrie. (…) În ceea ce privește prețul pe care bucureștenii îl vor plăti în această iarnă, el va fi 350 de lei – 346 de lei, cu tot cu TVA așa cum este acum – orice s-ar întâmpla”, a subliniat Nicușor Dan.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *