nicușor dan
nicușor dan

Gigacaloria costă 330 de lei în București, preț plătit de populație de la 1 aprilie. Mărirea a fost aprobată miercuri în ședința Consiliului General al Municipiului București, la propunerea primarului Nicușor Dan. Edilul a argumentat că municpalitatea are mari greutăți săs suțină subvențiile la căldură pentru populație și prețul nu mai fusese majorat din anul 2011.

Până la 1 aprilie, prețul plătit de populație era de 143 de lei pe gigacalorie, ceea ce înseamnă că prețul actual este mai mult decât dublu.

Nicușor dan a argumentat argumentat că suma e apropiată de cea a altor oraşe din România

În octombrie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a majorat prețul de producere a gigacaloriei, iar în ianuarie a crescut prețul de transport și distribuție.

Gigacaloria costă 330 de lei în București, din prețul final de 860

Prețul gigacaloriei a ajuns astfel la 860 lei, dar bucureștenii au plătit tot 143 lei, restul constituind subvenția PMB. Ei nu vor plăti retractiv, ci diferența va fi plătită de Primărie.

Propunerea de creștere a prețului la gigacalorie de la 143 lei la 330 de lei a trecut în ședința Consiliului General de azi cu 33 de voturi „pentru”, 19 voturi „împotrivă” şi o abţinere. PNL și USR au anunțat dinainte că susțin propunerea, iar PSD că se opune.

„Majorarea tarifului suportat de bucureșteni pentru gigacalorie e necesară pentru a echilibra întregul sistem centralizat de încălzire. Tariful nu a mai fost modificat din 2011. Prin această majorare, ajungem la un tarif apropiat de celelalte orașe”, a declarat Nicușor Dan, la începutul ședinței CGMB.

USR București a condiționat votul de un pachet de măsuri, între care diversificarea surselor de producție (pompe de căldură, cogenerare, investiții private) și simplificarea procedurilor de debranșare pentru consumatorii captivi.

Liberalii au spus că majorarea e o consecință firească a faptului că prețul de producere și transport al gigacaloriei a fost majorat de ANRE.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *