NTQwMWFkNWJlNmUzZjQ2MjE3NWQ1NjBmYjM5MWYyNDY.thumb

Ion Iliescu ar putea rămâne fără ceriticatul de revoluționar după ce Guvernul a cerut în instanță retragerea titlului de revoluționar cu rol determinant, în cazul fostului președinte. Dosarul este înregistrat la Tribunalul București, dar nu a primit încă un termen de judecată.

Cererea privind retragerea certificatului de revoluționar al lui Ion Iliescu a fost depusă la Tribunalul București de către Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România, instituție aflată în subordinea Guvernului. Fostul șef de stat, în vârstă de 92 de ani, ar putea rămâne astfel fără titlul de revoluționar, scrie Gandul.

Instituția a adoptat încă de la finalul lunii mai un document prin care solicita acest lucru, însă Guvernul a mers cu această solicitare în instanță abia acum.

Cererea a fost depusă la Tribunalul București, pe 25 iulie, la secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal. Un termen în acest caz s-ar putea da cel mai devreme în toamnă întrucât instanțele de judecată sunt deja în vacanță.

Decizia a fost luată după ce Asociaţia 21 decembrie a făcut o solicitare cu privire la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 de către Ion Iliescu.

Reprezentanții instituției au constatat că fostul președinte a primit acest certificat pe nedrept, după ce au analizat datele din CV-ul lui Ion Iliescu.

Legea din România spune clar că nu pot obține certificat de luptător la Revoluție cei care în perioada 1945 sau 1989 au deținut o funcție de conducere în Partidul Comunist Român.

Potrivit documentului, ”comisia în unanimitate a constatat atât din CV-ul aflat pe internet, cât şi din materialele din presă că Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 şi în Partidul Comunist Român în anul 1953 unde a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 şi membru al CC al PCR”.

Ce presupune pierderea titlului de revoluționar

Ion Iliescu își va pierde, totodată, toate beneficiile care vin odată cu acest titlu, adică prioritatea la închirierea şi cumpărarea de locuințe din fondul de stat, atribuirea fără plată a locurilor de veci în cimitir, acces gratuit la tratament și consultații în spitalele şi policlinicile Ministerului Sănătății şi Ministerului Apărării Naționale, medicamente gratuite, acces gratuit la sanatorii și baze de tratament aparținând Ministerului Sănătăţii etc.

Prima decizie care va fi dată de Tribunalul București nu va fi definitivă, astfel că urmează ca judecătorii de la Curtea de Apel București să decidă dacă retrag sau nu acest certificat de revoluționar lui Ion Iliescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *