Șeful NATO respinge categoric faptul că Ucraina s-ar pregăti să lanseze o așa numită bombă „murdară” împotriva Rusiei și consideră că este doar o strategie pentru ca țara care a cotropit Ucraina să folosească armele nucleare.

Informația lansată de Rusia a fost catalogată drept știre falsă de secretarul general al Alianţei

Aliaţii NATO resping această afirmaţie. Rusia nu trebuie să folosească aceasta ca un pretext pentru o escaladare” a conflictului în Ucraina, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter, după convorbiri cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, relatează B1TV.

Rusia a afirmat luni că Ucraina a intrat în „faza finală” pentru fabricarea unei „bombe murdare”, o acuzaţie pe care Moscova a lansat-o începând de duminică şi care a fost respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali.

Ucraina şi Occidentul văd în această ameninţare o pregătire pentru un atac desfăşurat sub „steag fals”, suspectând Rusia că este dispusă să detoneze ea însăşi o „bombă murdară” pentru a justifica o escaladare militară, de exemplu prin folosirea unei arme nucleare tactice ca represalii.

O bombă radiologică sau „bombă murdară” este formată din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive care sunt diseminate în praf în momentul exploziei.

Ministerul rus al Apărării a avertizat că armata ucraineană se pregătește să detoneze o „bombă murdară” pe teritoriul său, relatează Ukraîinska Pravda.

Serghei Șoigu și-a avertizat mai mulți omologi că Moscova este îngrijorată că Ucraina se pregătește să detoneze o „bombă murdară” ce conține explozibili convenționali amestecați cu materiale radioactive pentru a da vina pe Rusia că escaladează războiul.

Ministerul Apărării a organizat activități pentru a contracara eventualele provocări din Ucraina: forțele și trupele sunt pregătite să îndeplinească sarcini în condiții de contaminare radioactivă”, a anunțat ministerul Apărării de la Moscova, citat de RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *