Președintele american Joe Biden a confirmat luni că Rusia a folosit rachete hipersonice în invazia sa din Ucraina, potrivit CNN.

Anterior, un oficial american de rang înalt din domeniul apărării a afirmat că SUA nu pot confirma, nici infirma folosirea acestui tip de rachete. El a speculat că poate Rusia încearcă să trimită un mesaj Occidentului sau Ucrainei, pentru a-și crește avantajul competitiv în negocieri.

Rusia a susţinut că a folosit o rachetă hipersonică Kinzhal (Dagger) pentru a distruge un mare depozit de arme din regiunea vestică a Ucrainei Ivano – Frankivsk, sâmbătă, potrivit Reuters.

„Și dacă veți observa, Rusia tocmai a lansat o rachetă hipersonică… Este, după cum știți cu toții, o armă cu impact, dar cu același focos pe ea ca orice altă rachetă, nu este o diferență atât de mare, cu excepția faptului că este aproape imposibil să o oprești. Există un motiv pentru care o folosesc. Putin este cu spatele la zid, el nu anticipa amploarea sau puterea unității noastre și cu cât este mai mult cu spatele la zid, cu atât mai mare va fi severitatea tacticilor pe care le poate folosi”, a declarat Joe Biden, potrivit CNN.

Joe Biden: Ideea că rușii nu au suficient echipament sofisticat pur și simplu nu este exactă

Joe Biden a vorbit și despre ajutorul de securitate pe care SUA l-au trimis în Ucraina împreună aliații NATO din regiune, amintind despre o finanțare de 2 miliarde de dolari și resurse militare semnificative pentru Ucraina, despre ai carei soldați a spus că „fac ravagii în armata rusă, fie că este vorba de tancurile, elicopterele sau aeronavele lor.”

„Ideea că nu au suficient echipament sofisticat pur și simplu nu este exactă și nu îmi voi face timp să intru în toate detaliile aici, dar ideea este că au fiecare echipament, fiecare piesă de echipament. Așa că are sens și este rațional, ca armata noastră și a armata NATO să poată face ceea ce fac ei”, a spus Joe Biden, potrivit CNN.

Președintele a repetat avertismentul că Rusia ar putea desfășura „operațiuni sub steag fals”, inclusiv posibilitatea unui atac cu arme chimice în Ucraina.

„De câte ori începe să vorbească despre ceva ce crede că NATO, Ucraina sau Statele Unite sunt pe cale să facă, înseamnă că se pregătește să o facă. Nu este o glumă”, a spus Biden.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *