Joseph Borell le cere europenilor să „reziste” în fața valurilor de scumpiri la energie și alimente, pentru a exercita în continuare presiune asupra economiei Rusiei.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell: „Sunt sigur că Putin mizează pe oboseala democraţiilor. Sunt sigur că el crede că democraţiile sunt slabe. Societăţile europene nu îşi pot permite să fie obosite”.
Josep Borrell a amintit și de faptul că „Societăţile europene şi guvernele statelor membre ale Uniunii Europene trebuie „să continue să apere deciziile pe care le-au luat” menționând totodată că este nevoie de sancţiuni care „să continue să exercite presiune asupra economiei Rusiei, ţinând cont de faptul că nu există o soluţie miraculoasă”, relatează B1TV.
„Trebuie să facem asta, exact cum trebuie să susţinem militar Ucraina (…) Desigur că există o creştere a preţurilor la energie şi la alimente. Aceasta este consecinţă directă a acestui război”, a mai spus el.
„Din fericire, nu am fost bombardaţi, nu a trebuit să ne părăsim locuinţele. Dar întreaga lume suportă consecinţele acestui război”, a adăugat el.
Fostul ministru al agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis luna trecută că România este departe de a intra într-o criză alimentară. Conform ministrului, chiar și în anul 2020, care a reprezentat cel mai secetos an, agricultura României a reuşit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern, precum şi un excedent de două milioane de tone.
„Anul 2020 probabil a fost cel mai secetos an din ultimii 20 de ani. Am avut o suprafaţă de aproape un milion de hectare de teren arabil calamitate sau cu o productivitate extrem de redusă din cauza secetei. Cu toate acestea, agricultura României a reuşit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern şi să realizeze chiar un excedent de aproximativ două milioane de tone pentru că necesarul nostru de consum intern este situat undeva la 4,5 milioane tone de grâu anual, iar producţia realizată în 2020 a fost de 6,5 milioane de tone”, a declarat ministrul Chesnoiu.