Scumpirile în lanț vor fi contracarate prin măsuri concrete de sprijin
Scumpirile în lanț vor fi contracarate prin măsuri concrete de sprijin

Scumpirile în lanț vor fi contracarate prin măsuri concrete de sprijin a populației. Cel puțin așa susțin politicienii, care au anunțat un plan concret de măsuri.

Până la 80% dintre măsurile pentru menținerea puterii de cumpărare a românilor ar putea fi susținute cu fonduri de la Uniunea Europeană (UE), a anunțat Adrian Câciu.

„România a venit deja cu un pachet de măsuri, care au vizat în mare parte preţurile la energie. În contextul actual, Guvernul lucrează la un pachet de măsuri care să vină şi să susţină costurile suplimentare create de creşterea unor preţuri precum cele de la combustibili şi la alimente, dar şi în alte zone, astfel încât economia să funcţioneze în continuare şi cetăţenii să nu aibă o putere de cumpărare diminuată”, a declarat Adrian Câciu, potrivit B1TV.

Benzina și motorina, „motorul” pentru scumpirile în lanț

Persoanele cu venituri mici vor fi primii beneficiari ai inițiativelor de la Ministerul de Finanțe.

Am avut patru discuţii la Ecofin şi am obţinut un cadru de ajutoare de stat cu care putem veni în zona economiei şi a gospodăriilor”, a susţinut Câciu.

Avem la dispoziţie fonduri europene din exerciţiul financiar 2014-2020 care încă sunt nefolosite. Şi în criza pandemică, Guvernul de atunci a luat măsura de a transfera fonduri europene de pe o axă pe alta, pentru a ajuta economia. Cred că acest model trebuie replicat şi acum. Am obţinut această flexibilizare, fără a fi necesară o întreagă birocraţie.

Minimum 70-80% dintre măsuri ar trebui susţinute din fonduri europene, pentru că nu trebuie să uităm că trebuie să ne menţinem angajamentele, că suntem într-o procedură de deficit excesiv, suntem angajaţi în PNRR şi nu trebuie sacrificat niciun leu din obiectivele anterioare conflictului”, a mai spus ministrul.

Întrebat dacă a primit undă verde pentru reducerea accizei la carburanţi, ministrul a răspuns: „Nu era o problemă din perspectiva asta, dar nu vreau să comentez acum”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *