Jumătate din populația României a fost vaccinată cu cel puțin o doză
Jumătate din populația României a fost vaccinată cu cel puțin o doză

Jumătate din populația României a fost vaccinată cu cel puțin o doză, a anunțat coordonatorul Campaniei naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Majoritatea românilor care aleg să se vaccineze au peste 40 de ani, afirmă Gheoghiță.

Până la acest moment, rata de vaccinare din populaţia adultă cu cel puţin o doză este de 49,4%. Ne apropiem de jumătate din populaţia adultă vaccinată cu cel puţin o doză. Din populaţia eligibilă, de peste 12 ani, şi trebuie să ţinem cont de faptul că ne referim la populaţie rezidentă, rata de vaccinare în momentul acesta este de 47%, iar din populaţia totală a României, de 19,3 milioane de locuitori, cât declară INS, este de 41,3%”, a declaratt Gheorghiţă miercuri, după şedinţa de guvern.

Jumătate din populația României a fost vaccinată cu cel puțin prima doză. Cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 70 de ani – peste 52%, a precizat Gheorghiță, citat de Digi24.

Rata de vaccinare la persoanele de peste 80 de ani este încă insuficientă. Este estimată la circa 26%. Or, dacă ne uităm la analiza deceselor în această pandemie în România, peste 85% dintre persoanele decedate aveau vârsta de peste 60 de ani, vârsta medie a celor care au decedat, din păcate, era de 71 de ani. Aş vrea să atrag atenţia că persoanele vulnerabile, persoanele cu afecţiuni cronice sau persoanele vârstnice au nevoie să fie cât mai rapid protejate prin vaccinare, pentru că în felul acesta se reduce riscul de formă gravă de îmbolnăvire”, a arătat medicul militar.

Preşedintele CNCAV a precizat că până marţi au fost administrate peste 2.046.000 de doze booster de vaccin anti-COVID-19, adică circa 45% din cei eligibili au primit această doză de vaccin. El a spus că aproape jumătate din cei care au primit doza booster sunt persoane considerate vulnerabile, restul fiind persoane din sectorul medical, social sau celelalte sectoare esenţiale sau critice, precum şi populaţia generală.

Gheorghiţă a mai precizat că toate persoanele cu vârsta peste 12 ani pot fi vaccinate cu doza booster.

De menţionat, pentru că am văzut câteva informaţii eronate în spaţiul public, că persoanele cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani pot fi vaccinate şi în cabinetele de medicină de familie atunci când medicul de familie va solicita doze pediatrice pentru această grupă de vârstă”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, România are suficientă capacitate de vaccinare, putând fi administrate zilnic peste 100.000 de doze de vaccin în centrele fixe.

Până în prezent, România a recepţionat, de la debutul campaniei de vaccinare, 28.650.000 de doze, din care aproximativ 16.000.000 de doze au fost administrate, iar în stocuri există aproximativ 4,7 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin.

Uitându-ne la rata de acoperire vaccinală la nivelul municipiului Bucureşti şi la nivel judeţean în momentul acesta, raportându-ne la populaţia eligibilă de peste 12 ani rezidentă, municipiul Bucureşti are o rată de vaccinare cu cel puţin o doză de 66,5%, urmat de celelalte cinci judeţe care au o rată de vaccinare între 50% şi 60%. Majoritatea judeţelor, adică 62% dintre ele, au o rată de vaccinare cuprinsă între 40 şi 50%, un singur judeţ rămâne încă cu o rată de vaccinare undeva aproape de 30% – judeţul Suceava”, a mai spus preşedintele CNCAV.

El a anunţat că, vineri, România urmează să primească o nouă tranşă de vaccin de la compania Moderna – circa 178.500 de doze.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *