Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea Ciucă – Ciolacu care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale. Șeful statului putea să retrimită legea la Parlament pentru reexaminare. Curtea Constituțională a respins în aprilie sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei, dar motivarea a fost publicată în 8 mai.

De notat că președintele Iohannis a procedat la fel și în 2021, când a promulgat fără să trimită la reexaminare o lege inițiată de PSD prin care cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro scăpau doar cu amendă dacă achitau integral prejudiciul.

Așadar, președintele Klaus Iohannis a așteptat doar două zile să promulge legea controversată și criticată de opoziție și o parte a societății civile.

Legea a fost inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii PSD și PNL, și a fost atacată la CCR de parlamentarii USR și Forța Dreptei.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au inițiat și trecut prin Parlament în doar două zile, în preajma Crăciunului din 2023, un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF. De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Proiectul de lege îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.

Proiectul lui Ciucă și Ciolacu modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

În plus, proiectul prevede că DNA și DIICOT pot investiga și ele evaziunea fiscală prevăzută la articolele 8, 9 și 9 secund din Legea 241/200, în anumite condiții.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *