În urma propunerii formulate de ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, președintele Klaus Iohannis a decis cine va fi noul șef al Statului Major al Apărării (SMAp).

Este vorba despre generalul-locotenent Gheorghiță Vlad (foto), actual locțiitor al șefului SMAp, scrie jurnalistul și analistul militar Radu Tudor pe blogul său.

Gheorghiță își va prelua funcția pe data de 30 noiembrie de la generalul Daniel Petrescu, al cărui mandat expiră.

Mandatul șefului SMAp este de 4 ani.

El este membru în Consiliul Suprem de Apărare a Țării și reprezentantul României în Comitetul Militar al NATO, structura decizională supremă în plan militar a Alianței Nord Atlantice.

Cine este generalul Gheorghiță Vlad, viitorul șef de Stat Major al Apărării

Generalul Gheorghiță Vlad s-a născut la data de 7 septembrie 1969, în București.

Este căsătorit și are doi copii.

Îndeplinește funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022.

În perioada februarie 2020-august 2022, a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp.

În perioada august 2017 – februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău iar între anii 2016 și 2017 s-a aflat la comanda Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.

În anul 2007, a participat ca ofițer de stat major în cadrul Comandamentului Multinațional al Forței din Irak.

Între anii 2005 și 2014 a ocupat diferite funcții: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forțelor Terestre, șef al informațiilor la Componenta Operațională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

A absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” în anul 1988, Școala Militară de ofițeri activi de Tancuri din Pitești în anul 1991 şi și-a început cariera în funcția de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri în București.

Ulterior, a absolvit numeroase forme de studii și de pregătire, printre care se numără cele ale Facultății Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002), cursul de Sisteme de Comunicații şi Informatică – Ede, Olanda, cursul postuniversitar la Colegiul Național de Apărare București, cursul de Operații de Menținere a Păcii – Oberammergau, Germania, un master în Relații Internaționale și Studii de Securitate la Universitatea „Lucian Blaga” – Sibiu, precum şi un master în Studii Strategice la U.S. Army War College – Carlisle, SUA.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *