Klaus Iohannis: „Cred că nu este momentul astăzi să discutăm despre un calendar concret de aderare la spaţiul Schengen”

Klaus Iohannis: „Nu am discutat despre un calendar concret şi cred că nu este momentul astăzi să discutăm despre un calendar concret de aderare la spaţiul Schengen. Este nevoie de discuţii cu ceilalţi lideri pe care le voi avea eu, personal, şi de discuţii care se vor purta aici de reprezentanţii noştri”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după reuniunea Consiliului European de astăzi, că se aşteaptă ca ţara noastră să intre în Schengen în anul 2023.

Klaus Iohannis a transmis că nu a fost luată o decizie executivă fermă de către Consiliul European în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen.

„S-a încheiat discuţia despre Schengen. A fost o discuţie bună. Am avut ocazia să discut cu mulţi lideri, cu persoanele implicate în chestiunea Schengen. Am avut dezbaterea astăzi. Am făcut paşi în direcţia bună. Toţi actorii au înţeles că avem o problemă ce trebuie rezolvată şi cea mai bună variantă este ca în cursul anului 2023 să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România şi Bulgaria. (…) România este ţară de primă linie când vine vorba despre războiul din Ucraina. Suntem ţară de primă linie pentru migranţi şi controlăm fluxul migrator. România e ţară de primă linie şi de prim rang când vine vorba despre liniile de solidaritate de transport de bunuri din Ucraina către restul lumii. Peste 60% din produsele agricole din Ucraina au mers în lume prin România. Lumea să nu uite că solidaritatea pe care am arătat-o noi a dus la nişte aşteptări”, a spus Iohannis.

Preşedintele a mai declarat că aşteaptă semnale clare de unitate şi solidaritate din partea Uniunii Europene.

„Avem aşteptări legitime să fim primiţi în spaţiul Schengen. E încă un drum care trebuie parcurs, dar din toate discuţiile pe care le-am avut am tras concluzia că de data aceasta pregătirea va fi mai bună şi că se doreşte o soluţie. Noi dorim o soluţie pozitivă în decursul anului 2023. Aşteptarea mea este ca România să intre cu drepturi depline, fără condiţii, în 2023 în Schengen”, a declarat Klaus Iohannis.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *