La Spitalul din Suceava erau materiale de protecție ținute sub cheie, iar medicii refuzau să le poarte. Ce a găsit secretarul de stat Ionel Oprea
La Spitalul din Suceava erau materiale de protecție ținute sub cheie, iar medicii refuzau să le poarte. Ce a găsit secretarul de stat Ionel Oprea

La Spitalul din Suceava existau materiale de protecție, dar erau ținute sub cheie. Personalul medical nu era instruit să le folosească, mulți refuzau pentru că erau incomode iar alți medici și asistente, deși infectați, se plimbau fără probleme prin spital. Acestea sunt principalele concluzii ale secretarului de stat Ionel Oprea, lăsat la Suceava de ministrul sănătății Nelu Tătaru pentru a rezolva situația din focarul de infecție cu coronavirus.

„Spitalul este un focar epidemic, care nu trebuia să apară, pentru că aici este personal medical care ştia că lucrează cu bolnavi şi trebuia să aibă norme, să protejeze, să contracareze potenţialul de contaminare al acestui virus. Nu şi-au luat măsuri, ba, mai mult, s-au plimbat, ştiind că sunt bolnavi şi contaminează la rândul lor”, a spus Ionel Oprea.

Începând de marţi, 7 aprilie, cadrele medicale au acces în spital doar dacă poarte echipamentele de protecţie. Secretarul de stat a arătat că toate cadrele medicale au fost instruite cum să îmbrace şi mai ales să dezbrace combinezoanele, pentru că la dezbrăcare riscul de contaminare este mare, arată Adevărul.

Ionel Oprea spunea recent că unele cadre medicale au refuzat să poarte echipamentele de protecţie, din diferite motive, chiar și pentru că sunt incomode. Nu a căutat vinovați ci stingerea focarului de COVID-19, explicat secretarul de stat.

„Eu n-am venit aici să fac anchetă. Eu am fost numit cu o zi înainte să vin aici. Nu sunt în situaţia de a vă oferi o informaţie precisă dacă este de vină ministerul sau dacă sunt de vină doctorii. Acum suntem de vină toţi. După cum ştiţi, ţara a fost prinsă nepregătită. Spitalele n-au avut de la început mijloacele adecvate. Se vor face după ce va trece această nenorocire mondială şi vom trage concluzia toţi”, a mai spus Ionel Oprea.

La Spitalul din Suceava, nu toți medicii sunt de acord cu măsurile restrictive

La Spitalulul Suceava este conducere militară după demisia fostului director și au fost luate o serie de măsuri.

Au fost aduse zeci de cadre medicale din Cluj, Neamţ şi Iaşi pentru a rezolva problema crizei de personal. Au fost dezinfectate spaţiile şi au fost stabilite circuite separate pentru bolnavii cu COVID-19 şi cei care nu sunt infectaţi. Pentru a evita infectarea, cadrele medicale care vor continua să profeseze vor intra în carantină instituţionalizată.

Salariaţii vor fi cazaţi într-un cămin al Universităţii „Ştefan cel Mare”, de unde vor fi transportaţi zilnic cu maşinile la spital. „Unii înţeleg şi acceptă, alţii pun condiţii de confort, unii vor să stea cu alţii în cameră, alţii nu vor. Unii vor confort ca acasă. (…) Dacă nu acceptă măsurile, nu pot să vină la serviciu pentru că se va repeta situaţia trăită anterior. Îi îmbolnăvesc pe ceilalţi. Unii pot să-şi ia concediu”, a explicat Ionel Oprea.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *