Procurorul complice cu Covid. Un procuror a pus sub sechestru teste pentru depistarea coronavirusului care pot salva vieți și refuză restituirea lor. Apel către Procurorul General al României
Procurorul complice cu Covid. Un procuror a pus sub sechestru teste pentru depistarea coronavirusului care pot salva vieți și refuză restituirea lor. Apel către Procurorul General al României

Aproape 10.000 de teste rapide destinate detectarii infectiilor cu coronavirus au fost indisponibilizate la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1. Procurorul Calin Radu Bogdan a pus sub sechestru 9.360 de teste care puteau fi utilizate pentru combaterea raspandirii infectiei. Testele sunt folosite in tarile Uniunii Europene, sunt autorizate pentru comercializare in UE si Agentia Medicamentului din Romania le-a declarat ca fiind conforme. Anchetatorul vrea insa realizarea unei „constatari stiintifice”.

Impotriva procurorului calin Radu Bogdan a fost depusa o plangere penală pentru abuz in serviciu si zadarnicirea combaterii bolilor, arată o anchetă a publicatiei Lumea Justitiei.

Plangerea a fost formulata de un distribuitor de teste, instrumente si aparatura medicala, dupa ce procurorul Calin Radu Bogdan a indisponibilizat 9.360 de teste “VivaDiag Covid – 19 IgM/IgG Rapid test” ce fusesera aduse in tara si care urmau sa fie folosite pentru detectarea cazurilor de infectie cu COVID-19. Punerea sub sechestru a avut loc in urma unei perchezitii realizate intr-un dosar in care organele penale s-au sesizat din oficiu privind posibila comitere a infractiunii de inselaciune. Un dosar care initial privea o alta societate comerciala, dar in care in cele din urma procurorul Calin Bogdan Radu a dispus extinderea urmaririi penale si fata de distribuitorul care a formulat plangerea la PICCJ.

Cu atât mai mult, dupa ce a indisponibilizat cele 9.360 de teste pentru coronavirus, procurorul a respins cererea de restituire a testelor intrucat s-ar fi dispus efectuarea unei constatari stiintifice de catre specialisti. Ori, ce constatare poate fi facuta in conditiile in care, asa cum se arata in plangerea penala aflata pe masa Gabrielei Scutea, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sanatatii a aprobat punerea in circulatie a testelor si le-a declarat ca fiind conforme?

plangereapenala procuror teste

Procurorul complice cu Covid. Aceste teste sunt folosite cu succes în România și în lume

Mai mult, procurorul Calin Bogdan Radu ar fi ignorat inclusiv documentele puse la dispozitie de avocatii distribuitorului, documente care aratau ca testele „VivaDiag CoVid-19 IgM/IgG Rapid test” au fost achizitionate in mod legal, direct de la producătorul acestora, respectiv VivaChek Laboratories Inc. (SUA), prin VivaChek Biotech (Hangzhou, Wuhan, China); ca sunt folosite atat de unitati medicale de stat, cat si private din Romania, dar si din alte zeci de state (precum Austria, Italia, Indonezia, Grecia, Franța, Lituania, Ucraina, Suedia etc.) sau ca sunt autorizate pentru comercializare in Uniunea Europeana.

Tocmai aceste teste puse sub sechestru de procurorul Calin Bogdan Radu de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 au fost folosite pentru testarea masiva a cadrelor medicale si a pacientilor de la Spitalul de Urgenta al MAI Dimitrie Gerota, cu ajutorul lor reusindu-se in final izolarea coronavirusului si stoparea extinederii acestuia. De asemenea, fix aceleasi teste au fost achizitionate si apoi utilizate de alte spitale din tara, printre care Spitalul din Baia Mare si chiar Institutul de Boli Infectioase Matei Bals.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *