La Spitalul Universitar din București, trupurile pacienților morți nu mai au loc în frigiderele din morgă și sunt așezate pe tărgi, pe holurile Departamentului de Prosectură. Numai în luna octombrie aici au murit 386 de oameni, dintre care 284 au fost răpuși de COVID-19.
„Este o situație nemaivăzută”
Claudiu Ioniță, asistent medical autopsier la Spitalul Universitar de Urgență București, își dorește ca personalul medical să reziste psihic și să nu cadă, căci fără cadrele medicale sănătoase, nu ar mai avea cine să-i îngrijească pe bolnavi.
„Toți decedații sunt nevaccinați. 95-98% COVID pozitiv, restul de 2-3 decedați COVID negativ. Situația este gravă. Sper să rezistăm, să nu cădem psihic în primul rând și să ducem până la capăt, pentru că ajungi la un moment dat să muncești în gol. E o situație namiîntâlnită, nemaivăzută de generații, am colegi mai vechi care nici ei nu au mai văzut așa ceva. Ajungem seara acasă, facem o baie și ne culcăm. A doua zi o luăm de la capăt”, spune Claudiu Ioniţă, asistent medical autopsier pentru Gândul.
„Chiar dacă ruda lui a fost infectată cu COVID și a decedat din cauza asta, tot nu crede. Crede că i-am făcut noi ceva din pix, că avem niște interese la mijloc. Am avut tineri de 35, de 37 de ani făra alte probleme de sănătate, doar COVID-19 și au decedat. Am întrebat-o pe soția unuia de 37 de ani «de ce nu v-ați vacccinat?». Mi-a zis că a trecut o dată prin boală și a zis că trece și a doua oară. A doua oară n-a mai trecut. Este grav. Atacă tineri, și oameni de vârsta mijlocie și de vârsta a treia. Nevaccinații sunt cei care mor, nu vaccinații. Aici nu e vrăjeală, nu sunt fake news, asta este realitatea și adevărul”, spune Claudiu Ioniță.
Claudiu Ioniță este cel care, în urmă cu aproape două săptămâni, a filmat și publicat imaginile cu corpurile morților însirați pe tărgi în morga spitalului. A ales să facă asta pentru a ne aminti peste ani de perioadă plină de moarte pe care o traversăm. O perioadă care a făcut ca România să ajungă în Europa pe locul al treilea la numărul de decese COVID.
„O perioadă pe care multe generații nu au trăit-o înaintea noastră și poate, nu o vor trăi nici după noi. Și am zis să ne aducem aminte peste ani și ani peste ce am trecut și cât de greu a fost, și apoi să vedem cât de bine este în următoarea perioadă. Nu e nicio făcătură. Sacii nu erau goi, nici aici nu sunt goi, nimic nu era gol cum se vorbește. Încercăm să ducem la capăt și valul acesta și oamenii să înțeleagă că doar prin vaccinare putem trece și ei, și noi, și toată lumea. Ne este greu tuturor din cauza pandemiei și din cauza oamenilor care au ales să se imunizeze prin boală. Asta înseamnă imunizare prin boală”, mărturisește Claudiu Ioniță.
Foto: Gândul