O tulpină românească a coronavirusului ar putea oricând să apară, favorizată de sezonul rece și a procentului încă redus al persoanelor vaccinate, consideră Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Singura soluția este vaccinarea, insistă medicul militar.

Valeriu Gheorghiță a afirmat că iarna oamenii stau mai mult în spații închise, aerisirea se face mai puțin și, astfel, riscul de infectare cu coronavirus crește: „Deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă”.

O tulpină românească a coronavirusului poate să apară. Valeriu Gheorghiță a mai spus că ne va fi foarte greu să ajungem la 70% populație vaccinată la finele acestui an sau în primele luni din 2022 dacă nu se va introduce certificatul verde COVID în anumite profesii, relatează B1TV.

Nu cred că mai putem să ne permitem să repetăm la nesfârșit aceste valuri de îmbolnăviri, pentru că nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze – și vedem că de obicei au fost asociate – cu o creștere a transmisibilității, care să fie mai contagioasă și care poate să fie asociată și cu scăderea protecției imunității care se obține după vaccinare. Deci, noi trebuie să preîntâmpinăm aceste lucruri”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță insistă pe vaccinare ca soluție pentru evitarea valului 5 COVID

Președintele CNCAV a insistat că soluția este vaccinarea anticoronavirus a cât mai multor persoane.

Campania de vaccinare trebuie să continue în ritm accelerat. În mediul rural, autoritățile vor trimite din nou echipe mobile de vaccinare, la solicitarea autorităților locale.

Gheorghiță a vorbit și despre rolul medicilor de familie în acest efort: „Am discutat cu o parte din reprezentanții medicilor de familie și una dintre soluțiile găsite și propuse ar fi interviul telefonic, adică practic să sunăm pacienții pe care îi avem în lista proprie, mai ales cei vulnerabili, cei după o anumită vârstă, să stăm de vorbă cu ei. Sigur că asta necesită timp”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *