Laura Codruța Kovesi a fost demisă în mod abuziv din fruntea DNA, a constatat Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Procesul deschis de fostul procuror-șef al DNA a fost soluționat în favoarea reclamantului care a decis că reprezentanții statului român au comis un abuz atunci când au înlăturat-o din funcție.
Kovesi a depus în decembrie 2018 o plângere la CEDO, în care a aratat că i-au fost încălcate mai multe drepturi atunci când a fost revocată din funcţia de procuror şef al DNA.
„Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în ceea ce priveşte revocarea din funcţia de procuror şef al DNA, ca urmare a deciziei nr. 358 din 30 mai 2018 pronunţată de Curtea Constituţională”, se arată într-un răspuns al Parchetului General.
Kovesi a susţinut că nu a avut posibilitatea să se apere în faţa Curţii Constituţionale şi nici nu a putut formula o cale de atac împotriva deciziei luate de judecătorii constituţionali. De asemenea, ea a afirmat că, în cazul revocării sale, nu au fost respectate garanţiile unui proces echitabil, arată PsNews.
Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA printr-un decret emis pe 9 iulie 2018 de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.
Pe 30 mai 2018, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare pentru Laura Codruţa Kovesi. Prin aceeaşi decizie, CCR a stabilit ca preşedintele Iohannis să emită decretul de revocare.
În prezent, Kovesi este procuror la Parchetul General – Serviciul de îndrumare şi control.