Legea carantinei a fost adoptată luni de Guvern și urmează să intre în procedură de urgență la vot, în Parlament. Ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a stabilit că internarea persoanelor infectate cu COVID-19 nu este conformă cu Constituția dacă se realizează doar pe baza ordinului de ministru, Guvernul a elaborat rapid un proiect legislativ. Este „Legea privind instituirea unor măsuri de sănătate publica în situații de risc epidemiologic și biologic”.
De la apariția motivării Curții Constituționale, pacienții infectați au fost liberi să plece din spitale, iar numai de duminică până luni au fost externați la cerere 550 de pacienți, a declarat ministrul sănătății, Nelu Tătaru.
„Astăzi a fost aprobata în ședința de Guvern un proiect legislativ care sa instituie niște măsuri igienico-sanitare pentru a putea controla pandemia. Noi suntem într-o evaluare a numărului de cazuri în care s-a solicitat externarea voluntara sau pentru cei care nu au respectat izolarea. De ieri pana azi, au fost 550 de externare”, a spus Nelu Tătaru despre legea carantinei.
„El începe prin mai multe definiții, termenul carantina persoanelor are o definiție acum asemănătoare cu regulamentul international sanitar. Separarea fizica a persoanelor bolnave în vederea administării unui tratament adecvat pentru reducerea gradului de contagiozitate, aici se vorbește despre internarea pacientului. În cazul în care capacitatea e depășită total, izolarea sa aibă loc inclusiv la domiciliu, dar acest lucru e o excepție, deoarece capacitatea integral e depășită.
Carantina persoanelor care vin din zone de risc – aici decizia o ia Comitetul pentru Situații de Urgenta, iar implementarea ei se face de către ministerul subordonat. Se supun aprobarii CNSU, dar sa nu se aștepte întrunirea comitetului pentru luarea măsurilor respective. Iar comitetele județene pot aproba, la cererea Comitetului National, carantinarea unor zone din județele lor, dar nimeni nu ia decizia singur. Peste tot o sa găsiți fie ca e Comitetul National, fie ca e Comitetul județean, fie ca vorbim de DSP, fie ca vorbim de Institutul National de Sănătate Publică, toate având în ele epidemiologi, infecționiști”, a explicat Raed Arafat.
Legea se aplică în anumite situații, a mai spus Red Arafat precum o epidemie declarata prin ordin al ministrului Sănătății sau urgența de sănătate publica de importanta internațională declarata de directorul OMS. La fel, și în cazul panedemiei declarata de directorul OMS sau a unui eveniment neobișnuit constatat de Comitetul pentru Situații de Urgenta sau de instituțiile din subordine.
„La toate acestea poate fi luata măsura carantinei. Prin excepție, în cazul în care un medic constata transmiterea comunitara, mai ales dacă vine cineva care vine cu o boala neidentificata, atunci acesta poate decide izolarea în unitatea respectiva și informează Direcția de Sănătate Publică Județean sau Direcția de Sănătate Publica București. Adică el nu trebuie sa aștepte ordinul ministrului”, a precizat Raed Arafat.
La rândul său, ministrul Sănătății Nelu Tătaru speră ca proiectul de lege să fie adoptat de urgență în Parlament.
„Sper ca sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretări politice”, a subliniat el.