Legea vaccinării obligatorie a fost ținută la sertar de PSD mai bine de doi ani, pentru ca acum să fie înaintată spre dezbatere Senatului. Fosta putere este îngrijorară de amenințările asupra sănătății populației, în contextul amenințării globale a coronavirusului din China, care a provocat deja zeci de morți.
Legea vaccinării obligatorie a fost blocată de doi ani în comisiile de specialitate de la Camera Deputaților, după ce fusese adoptată de Senat în octombrie 2017
Proiectul inițiat de Guvernul Tudose și trimis Parlamentului a devenit acum o „prioritate legislativă” pentru PSD, după ce a fost ținut „la sertar” în ultimii ani, arată Digi24.
„Sănătatea populației este o chestiune ce ține de siguranța națională, iar pericolul reprezentat de răspândirea alarmantă a unor virusuri letale trebuie să aibă un răspuns ferm. (…) Va fi o prioritate pentru noi în această sesiune parlamentară să dezbatem și să adoptăm proiectul. Vaccinarea obligatorie este o necesitate și o urgență. Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă și mai sigură măsură pe care România o poate lua pentru a proteja viețile copiilor noștri”, a spus fostul ministru al Sănătății, senatorul PSD, Florian Bodog.
Legea prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ ar urma să fie solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.
Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a fost susținut de guvernul Tudose, după ce guvernul condus de Dacian Cioloș a redactat un proiect din care a fost eliminată obligativitatea vaccinării. În 2016, Vlad Voiculescu, pe atunci ministru al Sănătății, preciza că textul legii se referă doar la asigurarea stocurilor de vaccin şi la informarea părinţilor.
Anul trecut, ministrul PSD al Sănătății, Sorina Pintea, declara că este nevoie de consens dar și de obligativitate pentru adoptarea Legii vaccinării.
„Părerea mea personală, pe care o voi exprima public peste tot, este că e nevoie să avem în lege cuvântul obligativitate, pentru că, dacă nu avem această sintagmă, nu am rezolvat problema. Discuţiile sunt între obligativitatea vaccinării şi obligativitatea informării”, a spunea Pintea.