Liberalizarea prețurilor la energie a fost o greșeală spune Mihai Tudose
Liberalizarea prețurilor la energie a fost o greșeală spune Mihai Tudose

Liberalizarea prețurilor la energie a fost o greșeală, plătită acum de populație cu prețul unor facturi uriașe, consideră fostul premier Mihai Tudose. Guvernul trebuia să atace cauza scumpirilor și nu efectul, adică să crească capacitatea de producere a energiei în România și nu să compenseze facturile, mecanism care nu a avut efectul scontat.

După liberalizarea pieței și mai ales, din această iarnă, consumatorii s-au trezit cu facturi pe care nu le mai pot plăti. Liberalizarea prețurilor la energie a fost o greșeală – Mihai Tudose.

Vorbim despre niște companii care au avut o poziție de forță și trebuia să aibă și Guvernul o poziție de forță. Ar trebui ca aceia care au umflat facturile să meargă la oameni la poartă să le dea banii înapoi.

Din păcate, trebuie să repet ce spuneam acum 6 luni, că aceste măsuri de compensare se referă la efect, dar cauza este deficitul de energie. Soluțiile propuse de ministerul de profil nu există. Criza nu a început ieri, PNL nu are portofoliul de ieri, deci… Toate aceste măsuri de compensare le ia statul, adică tot noi le suportăm.

Eu am niște întrebări. Ca să spargi un geam îți trebuie o secunda, ca sa îl pui la loc îți ia o oră. Cineva a spart geamul, noi nu mai producem, lucrurile au scăpat de sub control. În zilele în care am produs curent cat a trebuit, tot scump a fost, pentru că au rămas cu prețurile sus. A doua măsură greșită a fost această liberalizare anul trecut, când știam ce vine. Nu ne-a presat UE, dar cineva trebuie sa explice ce s-a întâmplat. Să îi ia la întrebări procurorii”, a declarat Tudose, citat de B1TV.

Nicolae Ciucă și mai ales Florin Cîțu trebuiau să anticipeze criza, este de părere Tudose.

Domnul Ciucă și acest guvern au o lună jumătate (n.r. – în exercițiu). În 2020-2021 s-a produs nenorocirea (n.r. – creșterea premisele creșterii prețurilor la energie), noi (n.r. – PSD) vorbim despre asta de cel puțin un an de zile. De ce a funcționat piața așa, ar trebui întrebat reglementatorul. La prețul cu care se găsește acum gaz de cumpărat, întreprinderile se duc în cap. Persoanele fizice nu au ce face, nu poți să iei tu gaz mai ieftin de la Gazprom, iei de la distribuitorul care îți bagă țeava în casa, dar statul poate să intervină.

Situațiile excepționale nu se pot rezolva decât prin soluții excepționale. Nu există cadrul legal, îl creezi. Până la urmă, mai bine risc o amendă europeană, dar salvez țara.

Toata compensarea asta cu reducerea de TVA înseamnă bani pe care nu îi mai ia statul. Compensarea la facturi sunt din bani de la buget, deci noi pierdem pe mai multe părți. Nu există doar cetățenii și IMM-urile, ci și marile combinate, toți consumatorii sunt afectați.

Văd că premierul a ieșit azi cu primele soluții, din ce știu eu mai urmează și altele”, a mai arătat fostul premier.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *