Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marți seară, la Digi24, că susține adoptarea unei ordonanțe de urgență în Guvern pentru compensarea facturilor la energie pentru consumatori, înainte de o eventuală cădere a Cabinetului Cîțu prin moțiune de cenzură.

Totodată, Kelemen Hunor a afirmat că „este extrem de important ce face Gazpromul pe piața europeană” și este de părere că prețurile ar trebui plafonate până în aprilie. Kelemen Hunor nu exclude că furnizorii de energie profită de acest moment: „Există și această lăcomie”.

„E o variantă. Există deja niște calcule. Poate vor fi prezentate în prima lectură în zilele următoare. Plătește statul o anumită sumă către furnizori, ca să fie mai puțină birocrație. Spre exemplu, primește factura 100 de lei minus 20 de lei. Tu plătești 80 de lei iar statul va plăti 20 de lei către furnizor trimestrial, lunar, nu contează, ca să reducem birocrația. Nu poți să ai așteptarea de la 9 milioane de persoane sau câte gospodării sunt, fiecare să facă un dosar cu șină, cu venituri, consum etc”, spune Kelemen Hunor.

„Trebuie o soluție foarte simplă, foarte puțin birocratică, să recompensezi, să plătești către furnizori. Aici există toate calculele ce înseamnă la un furnizor, ce înseamnă la un alt furnizor. Nu e nicio mare filosofie, că există aceste date”, a mai spus Kelemen Hunor.

„Eu m-aș duce spre plafonarea prețului, tot la furnizor, până în aprilie. Nu poți să plafonezi până la nesfârșit, nu poți să intervii pe piața liberă la OPCOM, la bursă, dar la furnizor poți să spui că asta este, așa cum au făcut și spaniolii acum două săptămâni. Nu s-a prăbușit nici piața liberă, nici economia UE. Este reponsabilitatea statului să intervină”, a mai spus Kelemen Hunor.

„Factorii care au dus la această creștere la noi sunt cel puțin trei. O dată este liberalizarea prețului de la 1 ianuarie. Nu este cel mai important factor. Ce face Gazpromul este extrem de important pe piața europeană. Asta nu putem schimba noi. Plus, a crescut consumul odată cu revenirea economiei”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, la Digi24.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *