Liberalizarea prețurilor la energie a produs o creștere nemaiîntâlnită la noi
Liberalizarea prețurilor la energie a produs o creștere nemaiîntâlnită la noi

Liberalizarea prețurilor la energie a produs o creștere în România la un nivel nemaiîntâlnit în alte țări ale Europei, spune consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Creșterea accentuată a prețurilor va continua și în 2022, avertizează el.

În 2021, inflația a presupus tarife mult mai mari la produsele alimentare, nealimentare, dar mai ales la utilități, o chestiune nemaiîntâlnită în Europa, a spus Adrian Vasilescu într-o intervenție la Antena 3.

România trebuie să înțeleagă are ca sursă inflația globală, dar are şi un specific naţional şi anume haosul care s-a produs în liberalizarea preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale. Acest haos a ajuns să avem o creștere de 46%. Nicăieri nu mai este o asemena creștere. Nicăieri în Uniunea Europeană nu este o situaţie ca la noi care vine cu multe din urmă şi anume media avuției financiare în gospodăriile populației este cu mult sub media Europeană”, a declarat Adrian Vasilescu.

Liberalizarea prețurilor la energie a afectat România mai mult decât alte state. Incertitudinile vor marca anul 2022, dar cu siguranță vor mai fi creșteri de prețuri.

Nu se ştie cum va fi la anul. Eu o văd mult peste 5% la nivelul zonei euro, pentru că nu va mai beneficia de ceea ce se numește efectul de bază statistic, adică preţurile foarte mici din urmă”, a mai spus Vasilescu.

În România, rata inflației pentru orizontul de 12 luni a crescut la o valoare medie de 5,43%. Lucrurile păreau calme anul trecut, dar 2021 a venit ca un uragan din punct de vedere al inflației.

Petrolul a reizbucnit după ce a avut o pauză în decursul anului trecut. Prin martie au fost preţuri scăzute cum nu au mai fost din 1999 la petrol. Chiar în America preţul petrolului a fost zero, negativ. De aceea şi inflația de anul trecut a fost calmă peste tot.

România a avut anul trecut cea mai bună poziție în tabloul european al pieței de consum. O poziție cu nu a avut niciodată şi cum nu a avut nicio altă ţară anul trecut. Şi iată că dintr-o dată, anul acesta, chiar din ianuarie ne-am trezit cu inflația peste noi”, a mai precizat consilierul BNR.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *