Cercetătorul Octavian Jurma afirmă că valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami, iar dacă infecţiozitatea noii tulpini – B.1.1.529 – se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet. „Vaccinaţi-vă, mai ales dacă aţi trecut prin boală. Făceţi-vă boosterul, e un privilegiu că e liber. Purtați masca”, a scris acesta pe Facebook.

Octavian Jurma explică faptul că există semne ca Omicron se răspândește cu rapiditate în Europa și prin urmare este foarte posibil că urmatorul val va fi produs de Omicron.

„În fata unei tuplini atat de infectioase masca FFP2 si chiar FFP3 devine un mijloc de protectie absolut esential imediat cum iesim din casa si chiar in spatii libere in care ne aflam in proximitatea unei alte persoane la mai putin de 2 m. Daca Delta avea nevoie de 1-2 minute la o distanta sub 2 metri sa produca infectare, Omicron va avea nevoie de mai putin de 1 minut. Va imaginati cum va arata un val 5-Omicron in aceste conditii in Romania daca va produce de 2x mai multe cazuri de 2x mai repede decat Delta? «Specialistii» Presedintelui nici nu o sa aibe timp sa ii scrie discursul «sunt ingrijorat» si va fi gata valul”, mai susține cercetătorul Octavian Jurma.

Octavian Jurma remarcă faptul că „nu de nebuni au intrat in stare de alerta maxima tarile guvernate de oameni carora le pasa de sanatatea si viata celor pe care ii guverneaza. Masurile trebuie decise si adoptate inainte sa ca valul intre in faza exponentiala de crestere”.

„Daca Delta a produs un asemenea dezastru in Romania cu un avantaj de 50% fata de Alpha, va imaginati ce ravagii poate face Omicron si cu un avantaj de „doar” 100% fata de Delta.E de asemenea important de remarcat ca aceste este un avantaj relativ nu absolut. Asta inseamna ca Omicron infecteaza in medie de 5 ori mai usor populatie care a trecut deja printr-un boala intr-o tara cu rata scazuta de vaccinare (adica o populatie similara cu Romania)”, spune Octavian Jurma.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *