Lot de ser AstraZeneca retras de pe piață în Italia ,suspiciuni tromoboză
Lot de ser AstraZeneca retras de pe piață în Italia ,suspiciuni tromoboză

Un lot de ser AstraZeneca a fost retras de pe piață în Italia, după o posibilă legătură cu provocarea trombozei sanguine, o afecțiune gravă care poate duce la moartea pacienților. Două femei au murit în Italia, dar nu s-a stabilit o legătură directă cu vaccinul.

Din lotul respectiv au fost vaccinați și români, iar premierul Florin Cîțu spune că vaccinarea trebuie să continue, cu monitorizarea tuturor efectelor adverse. Dozele rămase din acel lor au fost retrase, a anunțat CNCAV.

„Sunt câteva lucruri care trebuie clarificate. Am văzut ieri mai multe informații în spațiul public și eu zic că trebuie să fim foarte atenți cu aceste informații. În primul rând, Agenția Europeană a Medicamentului, cea care a făcut recomandarea Comisiei Europene pentru a autoriza toate tipurile de vaccin din România, menține aceeași opinie – campania de vaccinare trebuie să continue, cu toate tipurile de vaccin, cu monitorizarea eventualelor efecte adverse”, a declarat Florin Cîțu, vineri, la Palatul Victoria, potrivit B1TV.

Nu s-a schimbat nimic, spune premierul.

În ceea ce privește tipul de vaccin care a fost ieri în discuție în spațiul public, Agenția Europeană spune foarte clar că nu există indicii în acest moment care să facă o legătură între cele câteva cazuri și vaccin. De aceea, campania de vaccinare trebuie să continue – bineînțeles, cu monitorizarea eventualelor efecte adverse. La nivel european sunt deja 5 milioane de persoane vaccinate cu acest tip de vaccin și avem bineînțeles o țară, Marea Britanie, care își vaccinează toată populația. Ar fi greu de crezut că un guvern ar fi așa de iresponsabil. Trebuie să avem încredere în experți, cei care au autorizat, au recomandat autorizarea acelor tipuri de vaccin, că își vor face treaba în continuare”, a adăugat prim-ministrul Florin Cîțu.

Un lot de ser AstraZeneca a fost retras de pe piață în Italia. CNCAV a anunțat, joi seară, că s-a decis înlocuirea celor 4.257 de doze neutilizate din lotul ABV 2856 de vaccin anti-COVID-19 de la AstraZeneca, lot referitor la care Italia a semnalat probleme. Cât despre lotul ABV 5300 din același ser, lot referitor la care EMA a demarat o investigație, acesta a fost distribuit în 17 țări din Uniunea Europeană, însă nu și în România.

De la debutul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, în România au fost administrate mai bine de 2 milioane de doze de ser – aproximativ 1,67 milioane de la Pfizer-BioNTech, peste 126.000 de la Moderna, respectiv circa 214.000 de la AstraZeneca.

Astfel, la nivel național, au fost vaccinate peste 1,33 milioane de persoane, dintre care aproape 683.000 au primit inclusiv rapelul, iar la nivelul centrelor de vaccinare din țară s-au înregistrat 6.533 de reacții adverse, mai exact 765 de tip local și 5.768 de tip general.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul