Georgia cere aderarea la UE. Solicitarea oficială va fi înaintată joi, a anunțat președintele partidului georgian de guvernământ, Irakli Kobakhidze. „Guvernul georgian, condus de prim-ministrul Irakli Gharibashvili, pregătește deja o cerere pentru statutul de candidat la UE, care va fi depusă oficial structurilor UE în numele guvernului georgian mâine”, a declarat miercuri Kobakhidze la o conferință la sediul partidului.
Măsura vine după decizia Ucrainei de a aplica luni pentru aderarea la UE, pe fondul invaziei ruse a țării. Reprezintă o întorsătură pentru Kobakhidze și pentru Guvern, care până ieri a insistat că nu își vor avansa planul anterior de a solicita aderarea în 2024.
Guvernul a fost supus unei presiuni crescânde din partea opoziției și a miilor de protestatari care s-au adunat în afara parlamentului pentru a face mai mult pentru a ajuta Ucraina. Depunerea unei cereri imediate la UE a fost, de asemenea, printre cererile protestatarilor.
În timpul ședinței de informare de miercuri, Kobakhidze a criticat și guvernul ucrainean pentru că și-a rechemat marți ambasadorul în Georgia. Președintele Zelensky a citat „poziția imorală” a guvernului georgian cu privire la sancțiuni, precum și pentru blocarea unui zbor programat pentru a aduce voluntari georgieni la luptă în Ucraina.
„Această decizie nu este doar nejustificată, este complet ilogică din multe motive”, a spus Kobakhidze, potrivit B1TV.
„Dacă motivul rechemării ambasadorului a fost neimpunerea de sancțiuni, am dori să vă reamintim că o serie de țări au refuzat să impună sancțiuni, printre care Moldova, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Israel și altele. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene nu și-au rechemat un ambasador din niciuna dintre aceste țări.”
Kobakhidze a profitat și de ocazie pentru a ataca opoziția, pe care a acuzat-o încă o dată că a încercat să stimuleze un război cu Rusia.
„Încercând în secret să tragă țara în război și sancțiuni, acești oameni afirmă din nou că atât în 2008, cât și acum, sunt ostili și trădează țara, și aceasta este singura motivație pentru acțiunile lor.”
„Acest efort este coordonat din Georgia de către Mișcarea Națională Unită, care, după cum știe toată lumea, are mulți reprezentanți în guvernul ucrainean, inclusiv în anturajul imediat al președintelui.”
Georgia cere aderarea la UE. Poziția președintelui Iohannis
Georgia cere aderarea la UE. Președintele Klaus Iohannis a precizat că România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană:
„România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în intriorul familiei europene, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”, este postarea președintelui României.
Mesajul președintelui României vine după ce luni șefii de stat din opt țări din Europa Centrală și de Est au cerut tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei rapid imediat statutul candidată la UE, potrivit unei scrisori deschise publicate de Reuters. România nu se numără printre țările semnatare.
Leave a comment