Consilierul lui Ilie Bolojan a făcut afirmații controversate despre invazie
Consilierul lui Ilie Bolojan a făcut afirmații controversate despre invazie

Consilierul lui Ilie Bolojan a făcut afirmații controversate despre războiul din Ucraina, găsindu-și momentul să critice ambele părți implicate. Niciuna dintre ele nu ăți dorește pacea, spune Csomortányi István, președinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania și consilier al președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan (PNL).

Afirmațiile se regăsesc într-un articol intitulat „Acesta nu este războiul nostru, marile puteri ne datorează pace”, publicat pe 24 februarie, ziua invadării Ucrainei de către Rusia, pe site-ul PPMT, și semnat de Csomortányi István, în calitate de co-președinte al Alianței Maghiare din Transilvania, care înglobează PPMT şi Partidul Civic Maghiar.

Csomortányi István este de câteva luni consilierul lui Bolojan, în ciuda faptului că în 2019 a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru că a apărut într-o fotografie în care făcea salutul nazist, relatează B1TV.

Suntem convinși că maghiarii din Transilvania, la fel ca toate națiunile Europei Centrale, trebuie să rămână în afara conflictului dintre Ucraina și Rusia și dintre Est și Vest. Interesul nostru principal este pacea, care în acest caz, evident, nu este ceea ce își dorește niciuna dintre părți”, a scris președintele PPMT.

Acum, Csomortányi și-a exprimat convingerea că nici Ucraina și nici Rusia nu au dreptate. „Convingerea noastră este că niciuna dintre părți nu are dreptate în acest conflict. Cunoaștem bine Rusia, iar Ucraina este statul care, în ultimii ani, a călcat în picioare drepturile minorităţilor naţionale de pe teritoriul ţării, dreptul la limba maternă, la educaţie”, a scris liderul politic maghiar, acuzând Ucraina că îi „persecută” pe minoritarii țării, inclusiv pe ungurii din Transcarpatia și pe românii din Bucovina.

Ucraina este un stat care, cu sistemul său de guvernare corupt până în măduva oaselor, este dușmanul tuturor cetățenilor săi, ceea ce nu este dovedit de nimic mai mult decât de faptul că aproximativ 10 milioane de cetățeni au plecat în străinătate în ultimii ani”, a scris Csomortányi.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *