Un avion MIG 21 și un elicopter IAR 330 Puma s-au prăbușit în Constanța
Un avion MIG 21 și un elicopter IAR 330 Puma s-au prăbușit în Constanța

Un avion MIG 21 din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar, miercuri seara în jurul orei 20. Câteva zeci de minute mai târziu, un elicopter IAR 330 Puma s-a prăbușit și el. Avea șapte oameni la bord, cu tot cu pilot, ceea ce face ca bilanțul tragediei aviatice să ajungă la opt persoane decedate.

MApN a precizat că aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50, iar la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. La acest moment nu se cunosc date despre stare pilotului, mai precizează Ministerul Apărării Naționale.

„O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar astăzi, la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei.

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50. Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei. Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare.

Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă. Vom reveni cu informații suplimentare, de îndată ce vor fi disponibile”, a transmis MapN.

Elicopterul IAR-330 Puma, care a fost trimis să investigheze zona în căutarea aeronavei MiG 21 LanceR, a dispărut și el de pe radar, astfel că fost declanșată o a două operațiune de căutare.

„Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare. Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR. Vom reveni cu detalii” a comunicat MapN.

Elicopterul IAR-330 Puma s-a prăbușit în Dobrogea, la 11 kilometri de aerodrom, în apropierea localității Gurile Dunării. Cele cinci persoane aflate la bord au decedat.

„Elicopterul IAR-330 Puma, decolat în misiune de căutare pentru aeronavei MiG 21, care a dispărut mai devreme de pe radare, a fost găsit prăbușit în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 kilometru de aerodrom. Din păcate, toți cei cinci membrii ai echipajului au fost găsiți decedați la fața locului.

În continuare se desfășoară operațiuni de căutare salivare pentru aeronava MiG 21. (…) Condițiile meteorologice sunt extrem de complicate la această oră (…) Pilotul elicopterului Puma a raportat condiții meteo extreme și a cerut permisiunea de întoarcere, dar a pierdut contactul cu turnul de control și s-a prăbușit în apropierea localității Gura Dobrogei (…) Confirmăm moartea tuturor membrilor echipajului (…) Avionul MiG 21 a dispărut de pe radare, nu am reperat această aeronavă (…) Executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei”, a declarat purtătorul de cuvânt al MapN.

Bilanțul victimelor a urcat însă, pentru că la bordul elicopterului se aflau alte două persoane. În urma accidentului aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330 – Puma, și-au pierdut viața șapte militari. Pe lângă cei cinci membrii ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare, din cadrul Forțelor Navale Române.

Nicolae Ciucă și-a exprimat regretul și condoleanțele cu privire la tragedia ce a avut loc miercuri seara și a precizat că cei 7 militari și-au pus datoria înainte propriei vieți.

„Sunt profund îndurerat de tragicul sfârșit al militarilor români care au pierit în această seară, în Dobrogea.

Sunt alături de familiile îndoliate, cărora le transmit întreaga mea compasiune și condoleanțe pentru pierderea suferită. Vom păstra vie memoria celor căzuți în misiunile de apărare a României, care și-au pus datoria față de țară înaintea propriei vieți.

Dumnezeu să îi aibă în paza Sa!”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

În urma dublului accident aviatic, toate aeronavele de acest timp, MIG-21 și IAR Puma 330 Puma, au fost consemnate la sol, pe perioada anchetei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *