Ludovic Orban este supus presiunilor în PNL pentru anularea amenzilor prin ordonanță de urgență. Cum a reacționat premierul
Ludovic Orban este supus presiunilor în PNL pentru anularea amenzilor prin ordonanță de urgență. Cum a reacționat premierul

Ludovic Orban este supus presiunilor în cadrul PNL pentru a emite o ordonanță de urgență de anulare a amenzilor emise în perioada stării de urgență. După ce săptămâna trecută Curtea Constituțională a decis că sancțiunile date în această perioadă nu sunt constituționale, mai multe voci din PNL i-au cerut premierului să le anuleze, argumentând că partidul va pierde în sondaje dacă nu se va lua această decizie.

Premierul Ludovic Orban nu este însă de acord, și a explicat că pierderea capitalului electoral ar fi mult mai mare în cazul emiterii unui OUG de anulare a sancțiunilor, pentru milioanele de români care au stat în casă și au respectat restricțiile ordonanțelor militare.

Motivul invocat de susținătorii anulării amenzilor prin OUG este că PNL ar putea să deconteze electoral nemulțumirea românilor amendați, la următoarele alegeri.

PNL a coborât la 33% în intențiile de vot la alegerile parlamentare, în vreme ce PSD a urcat la 24,8%, potrivit barometrului din aprilie realizat de IMAS la comanda Europa FM. Este a treia luna consecutivă când PNL înregistrează scăderi, în ianuarie fiind cotat la 47% din intențiile de vot.

Curtea Constituţională a decis că ordonanţa prin care guvernul a mărit amenzile în ultima lună, până la 20.000 de lei, este neconstituţională.

Pentru ca românii amendați să scape de amenzi, trebuie să deschidă proces în instanță, după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Amenzile pot fi contestate în instanţă într-un termen de maximum 15 zile de la ridicarea stării de urgenţă, adică, cel mai probabil, până pe 30 mai.

Ludovic Orban a criticat public decizia CCR de a declara amenzile neconstituţionale. ”Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. În nicio ţară din Europa nu s-a întâmplat aşa ceva, şi anume autorităţile, printr-o sesizare şi o decizie a CCR, practic să fie lipsite de instrumentele de a putea impune respectarea legilor, a regulilor, mai ales într-o situaţie atât de gravă cum este situaţia provocată de epidemia de noul coronavirus”, a spus premierul României.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *