Ludovic Orban: Marcel Ciolacu a procedat „jenant” cu pensiile speciale
Ludovic Orban: Marcel Ciolacu a procedat „jenant” cu pensiile speciale

Ludovic Orban arată că Marcel Ciolacu a procedat „jenant” când a spus că va demisiona în ultima zi de mandat a acestui parlament înainte de alegeri pentru a nu beneficia de pensii speciale, în condițiile în care tocmai legea votată de PSD nu necesită un mandat „plin” pentru ca aleșii să beneficieze de acest drept. „Să îți bați joc în halul acesta de români, să le arăți că tu nu vrei pensie specială, în condițiile în care tu știi foarte bine că beneficiezi de pensie specială…”, a apreciat Ludovic Orban.

„Este absolut revoltător”, a spus Orban care a explicat că interpretarea Legii privind statutul senatorilor și deputaților „este aceea că nu trebuie să ai un mandat plin ca să beneficiezi de pensie specială”, precum și că aproape toate pensiile speciale „au fost instituite prin legi adoptate cu majoritate PSD la inițiativa PSD”.

„Nu știu nimic de cei de la USR, dar în privința celor de la PSD este absolut revoltător. Pensiile speciale, aproape toate pensiile speciale, evident mai puțin pensiile cadrelor militare, au fost instituite prin legi adoptate cu majoritate PSD la inițiativa PSD. Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în legislatura trecută, pe finalul legislaturii trecute, în care a fost un proiect de lege care era susținut de fostul ministru al Agriculturii Daea, care mă blestema la fiecare întâlnire că mă opun acestui proiect de lege. Singurul partid care s-a opus și am și încercat să boicotăm cvorumul plenului reunit pentru a nu se întruni majoritatea – repet, singurul partid care s-a opus la introducerea pensiilor speciale pentru parlamentari – a fost Partidul Național Liberal”, a declarat Ludovic Orban, luni la emisiunea„Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire de pe B1TV.

Ludovic Orban a mai amintit că „la finalul legislaturii trecute, domnul Dragnea – dacă vă aduceți aminte de domnul Dragnea – însoțit de domnul Ciolacu, au anunțat că își depun demisia ca să nu beneficieze de pensie specială de parlamentar. Conform regulamentului Camerei, după ce se depune demisia scrisă, ea trebuie adusă la cunoștința Biroului Permanent și demisia operează din momentul în care plenul Camerei în care își dă demisia, președintele de ședință anunță demisia, îl întreabă pe deputat dacă stăruie în decizia de demisie, dacă nu este prezent, se consideră că este demisionat, dacă este prezent, trebuie să spună că, da, stărui în decizia de demisie, și trebuie adoptat proiectul de hotărâre de vacantare a mandatului. Acesta este regulamentul Camerei Deputaților”.

„Și în campania trecută PSD a apelat la aceeași șmecherie. În realitate, în interpretarea Legii privind statutul deputaților și senatorilor, există articolul 49 care instituie acest drept la pensia specială și mai ales stabilește cum se calculează pensia specială, și există articolul 50 care spune cine nu beneficiază de pensia specială, cei cu condamnări de diferite feluri. Interpretarea legii este aceea că nu trebuie să ai un mandat plin ca să beneficiezi de pensie specială, dar eu nu înțeleg aceste comedii în campanie electorală, sincer. Deci este jenant! Să îți bați joc în halul acesta de români, să le arăți că tu nu vrei pensie specială, în condițiile în care tu știi foarte bine că beneficiezi de pensie specială…”, a explicat președintele PNL.

După anunțul făcut de președintele PSD, și Dan Barna (USR)  a ieșit în spațiul public cu o precizare similară, spunând că parlamentarii Uniunii își vor depune demisia din Parlament „pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială”. Cu toate acestea, fără abrogarea articolului 49 din Legea 96/2006, gestul este unul lipsit de efectul pretins pentru cei care vor fi realeși.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *