MAE a început distribuirea materialelor către secțiile de votare din străinătate. Ce s-a modificat de la alegerile anterioare
MAE a început distribuirea materialelor către secțiile de votare din străinătate. Ce s-a modificat de la alegerile anterioare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că a început distribuirea materialelor necesare votării către secțiile de votare organizate în străinătate pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. Acest proces face parte din pregătirile pentru buna desfășurare a scrutinului în rândul cetățenilor români din diaspora.

Potrivit informațiilor furnizate de MAE, în cele 915 secții de votare care vor fi organizate în străinătate vor fi distribuite o serie de materiale esențiale, printre care:

– Buletine de vot – peste 2,5 milioane de bucăți

– Ștampile cu mențiunea „VOTAT” – aproape 8.500 de bucăți

– Timbre autocolante – 2.304.715 bucăți

– Ștampile de control – 915 bucăți

Aceste materiale sunt distribuite de către Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, prin intermediul MAE, pe bază de proces-verbal, conform prevederilor legale.

MAE a precizat că a finalizat deja distribuirea către secțiile de votare din străinătate a celor 6.212 tablete care vor fi utilizate pentru funcționarea Aplicației de verificare a dreptului de vot (ADV) și a Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenței la vot și prevenirea votului ilegal. Aceste tehnologii vor contribui la eficientizarea și securizarea procesului electoral, transmite PsNews.

Numărul secțiilor de votare organizate în străinătate este de peste două ori mai mare decât la alegerile europarlamentare din 2019, reflectând creșterea comunităților de cetățeni români din diaspora. Cele mai multe secții vor fi organizate în Italia (150), Spania (147) și Marea Britanie (104).

La aceste alegeri, cetățenii români din străinătate vor putea vota la orice secție organizată, pe baza unui document de identitate valabil. Votarea va avea loc între orele 7:00 și 22:00 ora locală, iar alegătorii aflați la sediul secției sau la rând la ora 22:00 vor putea vota până la ora 23:59.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *