Mai mulți protestatari violenți au fost condamnați la pedepse cu suspendare într-unul din dosarele protestului diasporei din 10 august. O singură persoană a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare, pentru că avea o altă condamnare penală. Decizia magistraților Judecătoriei Sectorului 1 nu este însă definitivă, ci poate fi atacată la instanța superioară.
12 persoane, considerate ultrași, au fost condamnate în primă instanță pentru manifestările violente de la protestul diasporei din 10 august 2018. Acuzațiile pentru care au fost găsite vinovate sunt de ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Cea mai mare pedeapsă a fost de 3 ani de închisoare cu executare, primită de o persoană care mai avea o sentință într-un alt caz, însă toți ceilalți 11 inculpați au primit pedepse cu suspendare și zile de muncă în folosul comunității, relatează PsNews.
Prin aceeași decizie, trei jandarmi vor primi daune morale cuprinse între 1.000 de lei și 1.500 de lei, iar mai multi inculpați trebuie să achite daune materiale de circa 5.000 de lei firmei de salubrizare.
Dosarele protestului 10 august
Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au formulat acuzații de ultraj și de tulburarea ordinii și liniștii publice dar și în cazul unora dintre inculpați, de distrugere sau de port și folosirea fără drept de obiecte periculoase, respectiv o praștie cu bile.
Mai mulți protestatari violenți au recunoscut acuzațiile, spunând că intenția lor a fost de a se apăra în fața acțiunilor jandarmilor. Au fost, însă, și inculpați care au negat acuzațiile sau care nu au făcut declarații.
O parte dintre inculpați sunt acuzați de procurori că au lovit sau au aruncat în jandarmi cu diverse obiecte, în timpul violențelor de la protestul Diasporei, alte persoane sunt acuzate că au dat foc unor tomberoane de gunoi, iar în cazul a două persoane procurorii le reproșează că au aruncat sticle incendiare spre cordonul de jandarmi, arată sursa citată.
După protestul din 10 august 2018 au fost deschise 4 dosare penale. La sfârșitul anului trecut, Judecătoria Sectorului 1 a decis condamnarea a șapte persoane la pedepse între un an și 2 ani și 8 cu luni cu suspendare în dosarul agresiunii asupra Ștefaniei Nistor, femeia jandarm care a cționat la protestul Diasporei.
Recent, DIICOT a anunțat clasarea parțială a dosarului în care șefii Jandarmeriei erau acuzați de ordonarea represiunii violente din piață.