Maia Sandu se întâlnește cu președintele Klaus Iohannis la București
Maia Sandu se întâlnește cu președintele Klaus Iohannis la București

Maia Sandu se întâlnește cu președintele Klaus Iohannis în cadrul vizitei pe care o va face joi la București. În afară de șeful statului, președinta Republicii Moldova va fi primită de premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Vizita are loc în contextul unor noi presiuni și amenințări transmise de Rusia la adresa Republicii Moldova, dar și al sprijinului pe care România s-a angajat să-l ofere Chișinăului. Guvernul Republicii a cerut recent Rusiei să retragă trupele din Transnistria și a acuzat așa zise proteste de stradă orchestrate de la Moscova.

Lucrurile nu sunt acum deloc simple pentru R Moldova, trebuie să fim alături de românii din R. Moldova, doar dacă ne uităm la declarațiile făcute de purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Peskov, care spune limpede și clar că relația dintre Rusia și R Moldova e extrem de tensionată. Evident că toate aceste mesaje au drept obiectiv destabilizarea situației și sporirea tensiunilor în R Moldova”, a declarat liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, la B1TV.

Rusia alimentează tensiunile prin toate mijloacele, iar UE ar trebui să ia măsuri împotriva partidelor de propagandă și oligarhilor proruși, consideră europarlamentarul.

E esențial să conștientizăm că R Moldova are nevoie mai mult decât oricând de sprijinul României și, evident de al UE, sprijin pe care-l primește, dar ar trebui să conștientizăm că Rusia nu face presiuni doar prin declarații, joacă mult mai subtil, prin toate instrumentele pe care le are, prin propagandă și partidele de la Chișinău care au o agentă extrem de agresivă prorusă și antieuropeană”, a mai spus Tomac.

Iar problema majoră nu sunt protestele orchestrate de proruși la Chișinău, ci trupele rusești din Transnistria.

R Moldova are prezență militară ilegală de 31 de ani și evident că pe fondul acestor tensiuni mesajul transmis de Maia Sandu la Munchen e direct: Moldova are nevoie de protecția NATO, că această neutralitate pe care și-a declarat-o când a adoptat Constituția nu e recunoscută de nimeni, nici de Rusia care a insistat ca această neutralitate să se regăsească în Constituție”, a mai spus președintele PMP.

Amenințările Moscovei

Recent, președinta Maia Sandu a vorbit public despre un plan al Rusiei de a îndepărta conducerea democratică de la Chișinău, inclusiv prin mijloace violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.

Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ala așa-zisei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, afirmase Maia Sandu.

Luni, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reluat amenințările la adresa Republicii Moldova, după ce noul guvern de la Chișinău a cerut „demilitarizarea Transnistriei” și evacuarea trupelor rusești din regiune.

Rusia a fost şi este o parte responsabilă în ceea ce priveşte Transnistria şi continuă să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare. Dorim să-i sfătuim pe omologii noştri moldoveni să fie extrem de atenţi în această privinţă”, a spus Peskov.

Apoi el a acuzat conducerea de la Chișinău că „se concentrează întotdeauna pe tot ce este antirusesc, ei alunecă în isterie antirusească”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *