Majorarea pensiilor nu va avea loc pentru că nu este o măsură agreată
Majorarea pensiilor nu va avea loc pentru că nu este o măsură agreată

Majorarea pensiilor nu va avea loc pentru că nu este o măsură agreată de Uniunea Europeană pentru România, în acest moment, explică economistul Mircea Coșea. Doar dacă se va înregistra o creștere economică sustenabilă UE va fi de acord cu creșterea veniturilor pentru asigurările sociale, a precizat Coșea.

Majorarea pensiilor nu va avea loc, explică Mircea Coșea.

Problema pleacă de la faptul că România a preluat toată partea de împrumut din PNRR. Când ai preluat integral, trebuie să prezinți anumite garanții. Aici e foarte clar. Nu apare din partea UE niciun fel de semnal că ar fi cerut sau impus măsuri de garantare, ele au venit din partea Guvernului român, din partea Ministerului de resort care a întocmit acest PNRR. Aceste măsuri sunt garantate prin faptul că nu vor crește, adică nu vor fi cheltuieli suplimentare mai mari decât va fi posibilitatea de indexare.

Dacă vor crește pensiile în PNRR, vor crește atât cât am putut să văd că scrie: „creșterea pensiilor e posibilă în măsura în care există o creștere economică sustenabilă”. Sustenabil, în concepția UE, înseamnă că ai creștere care nu se bazează pe dezechilibru macroeconomic, adică pe deficite enorme, că reușești să faci o creștere prin rezultate economice mai bune. Nu e cazul României acum”, a declarat Mircea Coșea.

Singura variantă de majorare a pensiilor este sub formă de indexare, a mai spus economistul.

Întrebat dacă ne va lăsa Comisia Europeană să majorăm pensiile, Coșea a răspuns: „Categoric ne va lăsa dacă vom avea o creștere economică sustenabilă, adică dacă vom reuși să avem o creștere care să nu fie afectată de inflație. Dacă va crește PIB-ul prin inflație sigur că nu e corect. Dar dacă vom avea în perioada următoare o creștere economică, UE sigur nu se va opune, putem să mărim pensiile.”

Despre afirmațiile lui Florin Cîțu conform cărora România înregistrează o importantă creștere economică, profesorul a susținut că sunt doar declarații politice.

Dl Cîțu spune niște lucruri care trebuie analizate mai cu atenție. Creșterea economică e, de fapt, o recuperare. Cîțu pretinde că avem la PIB pe cap de locuitor la nivelul Ungariei. De fapt, diferențele sunt foarte mari.

Tot ce spune dl Cîțu trebuie luat în contextul unei campanii, aș spune, electorală în cadrul partidului sau în contextul negocierilor”, a mai afirmat Mircea Coșea.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.