Majoritatea covârșitoare a românilor au respectat restricțiile coronavirusului
Majoritatea covârșitoare a românilor au respectat restricțiile coronavirusului

Majoritatea covârșitoare a românilor au respectat restricțiile precum purtatul măștii și distanțarea socială, iar trei din zece oameni au declarat că nu vor pleca în concediu în această vară din cauza epidemiei de cornavirus. Patru din 10 români au ieșit din localitate în prima săptămână de la ridicarea stării de urgență, arată un sondaj IRES

Sondajul realizat telefonic arată că 92% dintre români spun că de la intrarea în stare de alertă au purtat măști în spații închise, iar 91% susțin că au respectat regula distanțării sociale în public.

Tinerii între 18 și 35 de ani, intervievații între 36 și 50 de ani, cei cu studii superioare, respondenții cu venituri de peste 2.500 de lei sunt categoriile în rândul cărora proporția celor care declară că au purtat mască este mai ridicată. Gradul de respectare a regulilor de distanțare socială în public este mai ridicat în rândul bărbaților, al celor cu vârsta între 36 și 50 de ani și a respondenților cu studii superioare, în cazul persoanelor cu venituri lunare de peste 1.500 de lei.

Aproape trei sferturi (72%) dintre români cred că revenirea la izolarea la domiciliu ar fi o măsură justificată, dacă numărul cazurilor de infectare cu COVID – 19 ar crește din nou, arată PsNews.

Respondenții care ar fi de acord cu revenirea la izolarea la domiciliu sunt în proporții mai ridicate decât media femeile, tinerii între 18 și 35 de ani, cei care locuiesc în Transilvania și Banat, care nu au venit sau care au venituri lunare de cel mult 2.500 de lei, dar și votanții PNL și cei ai Alianței USR+PLUS.

Nu în ultimul rând, 3 din 10 români renunță să meargă, în această vară, în concediu, din cauza coronavirusului. Cei mai mulți dintre cei care pleacă (74%) vor alege să își petreacă vacanța în țară, 12% în străinătate, iar 10% atât în țară, cât și în străinătate.

Nu au renunțat la vacanțele din această vară, în proporții mai ridicate, bărbații, tinerii și persoanele cu vârsta de cel mult 50 de ani și nici cele cu studii superioare, respondenții cu venituri de peste 2.500 de lei, cei care locuiesc în mediul urban și în sudul țării.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul