Marcel Boloș se confruntă cu numărul tot mai mare de concedii medicale: „cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu”
Marcel Boloș se confruntă cu numărul tot mai mare de concedii medicale: „cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu”

Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, caută echilibrul financiar al serviciului de sănătate public, după creșterea semnificativă a numărului de concedii medicale din ultima perioadă.

Marcel Boloș a subliniat că este necesară o abordare raţională pentru a asigura echilibrul financiar al sistemului de sănătate.

Conform datelor prezentate de ministrul Boloş, în cursul anului 2023 au fost acordate aproximativ 3.263.000 de concedii medicale, cu un total de 24 de milioane de zile de concedii, iar cheltuielile aferente acestora au fost de 6,9 miliarde de lei din bugetul de stat. Acest lucru reprezintă o presiune financiară semnificativă asupra bugetului de asigurări sociale de sănătate, transmite PsNews.

În ceea ce priveşte impozitarea cu 10% a concediilor medicale, ministrul a subliniat că nu este vorba despre o taxă pe concedii medicale, ci despre o contribuţie la asigurările sociale de sănătate, similară cu contribuţia la pensii. Această contribuţie se plăteşte pe perioada concediului medical pentru a asigura fonduri pentru sistemul de sănătate. Ministrul Boloş a precizat că sumele estimate anual colectate din această contribuţie sunt de aproximativ 600 de milioane de lei.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă este în forma lui finală la Camera Deputaţilor şi aşteptăm să vedem ce tipuri de modificări mai intervin asupra textului propus. Să nu uităm situaţia în care suntem cu concediile medicale. În cursul anului 2023 am avut 3.263.000 de concedii medicale, am avut 24 de milioane de zile de concedii medicale acordate şi am cheltuit din bugetul de stat 6,9 miliarde de lei. Suntem în situaţia paradoxală în care cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu. Repet, nu discutăm de bolnavii oncologici, nu discutăm de indemnizaţia maternală şi nu discutăm de copiii care au nevoie de îngrijiri. E de domeniul firescului ca să avem astfel de facilităţi, dar această situaţie în care suntem acum nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale de sănătate” a declarat Boloș.

Boloș nu a avut o estimare privind câţi bani au fost colectaţi, până acum, la stat din acestă contribuţie. Boloș spune că „nu e taxă pe concedii medicale, ci „contribuţie la asigurările sociale de sănătate”: „Sumele noastre estimate anual sunt 600 de milioane de lei, pe care le încasăm. Repet, nu este o taxă asupra concediilor medicale, cum se tot vehiculează, este contribuţia la asigurările sociale de sănătate, care se plăteşte pe perioada concediului medical, ca şi contribuţia la pensii, care se plăteşte pe tot timpul perioadei în care eşti activ în muncă. Deci, lucrurile acestea ţin de raţiuni care au în vedere o abordare raţională a banilor pe care îi avem în bugetul asigurărilor sociale de sănătate”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *