Reforma pensiilor speciale înseamnă că vor fi recalculate a spus Budăi
Reforma pensiilor speciale înseamnă că vor fi recalculate a spus Budăi

Reforma pensiilor speciale înseamnă că vor fi recalculate acelea care depășesc venitul pe care fostul salariat l-a obținut în perioada de activitate, a spus ministrul muncii, Marius Budăi. Iar ca să nu existe probleme de constituționalitate, reforma se va face prin lege trecută prin Parlament.

Punctul de referință este venitul încasat de pensionar în perioada în care se afla în activitate. Ministrul Muncii a a precizat că reforma se va face prin lege trecută în Parlament, nu prin Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern.

Spus aşa, tăiate, e aşa… prea direct. Vor fi recalculate acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate”, a declarat Marius Budăi într-o emisiune, citat de B1TV.

El a precizat că e vorba mai ales de pensii ale foștilor magistrați.

Întrebat cum vor fi recalculate concret aceste pensii, Budăi a răspuns: „Nu aceea e problema, problema este să avem, în final, un proiect de lege care să fie agreat cu Comisia Europeană şi să fie publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să-l putem pune în vigoare”.

De asemenea, chestionat dacă se va ajunge la impozitarea pensiilor, Marius Budăi a spus că există „o recomandare în raportul Băncii Mondiale, dar tot în raportul Băncii Mondiale se spune că acest lucru să se facă cu consultarea Ministerului de Finanţe şi de acolo să vină propunerile şi soluţia, şi aşa vom face”.

PSD: România nu-și permite să rateze banii din PNRR din cauza pensiilor speciale

Marți, PSD a transmis că miniștrii care gestionează pensiile speciale vor veni cu o formulă care să reducă ponderea în PIB a acestora și care să asigure echitatea față de sistemul de contributivitate.

România nu își permite să rateze fondurile europene din PNRR din cauza pensiilor speciale. (…) Toate ministerele care au în plată pensii de serviciu vor face propuneri și le vor integra într-un singur set de amendamente, pentru a fi atinse obiectivele convenite cu reprezentanții BM și CE”, au transmis social-democrații, într-un comunicat.

Luni, întrebat când va fi gata această reformă a pensiilor speciale, Marius Budăi a răspuns: „Aici mulți colegi care fac mult zgomot, dar au zero soluții, și mă refer aici la colegii din USR care atunci când au fost la guvernare n-au avut nicio soluție cum să rezolve această problemă… să stea liniștiți, o să rezolvăm noi. Ei au indus în spațiul public precum că această reformă e aferentă cererii 2 de plată din PNRR. E total eronat, această reformă e aferentă cererii 3 de plată și până la depunerea acestei cereri cu siguranță legeav a fi adoptată de Parlament”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *