Pensiile speciale nu sunt eliminate decât declarativ de actuala coaliție, susține președintele USR Cătălin Drula. Nu există nicio intenție pentru a se renunța la acestea, ba chiar plafonul de plată va fi extins de la 1 ianuarie 2023. Toate declarațiile Pnl-PSD nu sunt decât vorbe goale, a acuzat liderul opoziției.

Drulă atrage atenția că dacă legea privind pensiile speciale ale primarilor nu va fi prorogată sau chiar abrogată, acestea vor intra în plată de la 1 ianuarie. Liderul USR susține că impactul bugetar e undeva la un miliard de lei, bani din care puteau fi majorate pensiile bazate pe contributivitate.

Între timp, coaliția PSD – PNL – UDMR a anunțat o majorare a pensiilor ”normale” de doar 12,5%, care nici măcar nu acoperă inflația. Pare, astfel, că actuala coaliție are bani numai pentru ”speciali” a explicat Cătălin Drulă într-o emisiune B1TV.

„Acum nu e nicio pensie mărită și în toate lunile care au trecut puterea de cumpărare a acelor pensii a scăzut continuu. Va intra în vigoare această creștere, care nu acoperă inflația. Pensia medie specială e de 8 ori mai mare decât pensia medie contributivă, iar de la 1 ianuarie vor intra în vigoare încă niște zeci de mii de pensii speciale, ale primarilor.

Au tot fost prorogate și dacă nu se întâmplă nimic, și pare că nu se întâmplă nimic – noi, USR, avem un proiect de abrogare definitivă și e blocat la Senat, la fel avem unul pentru parlamentari și e blocat în Biroul Permanent de dl. Ciolacu – aceste pensii ale primarilor vor intra în vigoare.

Am estimat că o să coste vreun miliard de lei. Cu acești bani puteau fi crescute cu mult mai multe procente pensiile contributive. E o reformă în PNRR – eliminarea pensiilor speciale, revenirea la o formă de contributivitate. Acei primari au deja pensii normale bazate pe contributivitate, parlamentarii la fel, și aceste pensii speciale vin peste.

Asta cu pensiile e o bătaie e joc”, a declarat președintele USR.

Mărirea pensiilor trebuie făcută periodic, prin lege, pe baza statisticii

Mărirea pensiilor nu trebuie să mai stea în pixul politicienilor, spune liderul USR.

Cătălin Drulă a mai afirmat că în PNRR e prevăzut că indexarea pensiilor trebuie să se facă pe baza unor calcule, așa încât aceasta să nu se mai facă după bunul plac al politicienilor aflați la vânătoare de voturi.

PNRR mai prevede ca „indexarea pensiilor să se facă pe baza unor formule statistice fixe, așa încât să nu mai existe discuții că vine un partid și aruncă un procent, vine altul și aruncă mai mult. E o formă de umilință pentru pensionari faptul că e un concurs între politicieni cine dă mai mult”, a punctat Drulă.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *