Mediul de afaceri de la Viena cere integrarea deplină a României și Bulgariei în Schegen, pentru Austria reprezintă unul din cei mai importanți investitori în cele două țări. Guvernul de la Viena continuă să se opună aderării depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, conform declarațiilor recente ale ministrului austriac de Interne, Gerhard Karner.
Într-o conferință de presă cu omologul român, Cătălin Predoiu, Karner a subliniat că ar fi incorect să se stabilească o dată precisă pentru aderarea celor două țări și la frontierele terestre.
Cu toate acestea, mediul de afaceri din Austria are o opinie diferită. În timp ce oficialii de la Viena susțin că Spațiul Schengen are probleme structurale și că extinderea acestuia ar trebui amânată până când vor fi găsite soluții concrete la nivel european, Camera Economică Federală a Austriei (WKÖ) a transmis că sprijină un acord rapid, având în vedere toate preocupările relevante, deoarece extinderea contribuie la consolidarea pieței interne, transmite B1TV.
WKÖ subliniază importanța parteneriatelor economice dintre companiile austriece și cele din România și Bulgaria, precum și oportunitățile economice pe care le aduce extinderea Spațiului Schengen. Companiile austriece sunt al doilea cel mai mare investitor străin în ambele țări și găsesc piețe importante în regiune.
Frontierele deschise facilitează comerțul cu bunuri și servicii, economisind timp și bani prin eliminarea timpilor de așteptare stresanți și costisitori la frontieră. Potrivit WKÖ, blocarea aderării depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen afectează imaginea Austriei și a companiilor austriece în regiune.
Austria este unul dintre principalii investitori în România, cu investiții semnificative în diverse sectoare ale economiei, cum ar fi petrolul, gazele, băncile, asigurările, transportul și logistică, imobiliarele, dezvoltarea imobiliară, materialele de construcții, industria construcțiilor, prelucrarea lemnului, zahărul și ambalajele. Există aproximativ 3.900 de companii cu capital austriac în România, cu aproximativ 100.000 de angajați direcți și indirecți.
Exporturile austriece către România au înregistrat creșteri continue în ultimii ani, cu cele mai importante categorii și produse de export fiind autovehiculele, mașinile electrice, aparatele și produsele electronice, precum și diverse mașini și aparate. Pe de altă parte, importurile austriece din România au fost constante, cu schimbări în funcție de cerere în diferite sectoare, cum ar fi vehiculele și piesele feroviare, mașinile și echipamentele. Austria rămâne una dintre cele mai importante piețe de export și import pentru România, demonstrând o relație economică solidă între cele două țări.
Leave a comment