Cât a câștigat în medie pe lună o familie din România. Statistica zice că au crescut
Cât a câștigat în medie pe lună o familie din România. Statistica zice că au crescut

Venitul mediu al unei familii din România a fost de 7.504 lei în ultimul trimestru al anului 2023, arată datele Institutului național de Statistică. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), în trimestrul IV al anului 2023, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie în România au fost de 7.504 lei, reprezentând o creștere nominală de 2,8% față de trimestrul III al aceluiași an. Aceste venituri au însemnat 2.999 lei pe o persoană, înregistrând aceeași creștere de 2,8%, transmite PsNews.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, veniturile totale medii lunare pe gospodărie au crescut cu 13,1%, iar cele pe persoană cu 13,3%.

În ceea ce privește cheltuielile totale medii lunare ale populației în trimestrul IV al anului 2023, acestea au fost de 6.514 lei pe o gospodărie (2.603 lei pe o persoană), reprezentând 86,8% din veniturile totale. Comparativ cu trimestrul III al aceluiași an, cheltuielile totale medii lunare pe gospodărie au crescut cu 82 lei.

În trimestrul IV al anului 2023, veniturile bănești medii lunare au fost de 6.956 lei pe o gospodărie (2.780 lei pe o persoană), în creștere cu 1,9% față de trimestrul III al aceluiași an. Veniturile în natură au fost de 548 lei lunar pe o gospodărie (219 lei pe o persoană), în creștere cu 16% față de trimestrul III al aceluiași an.

Salariile și alte venituri asociate acestora au fost cea mai importantă sursă din veniturile totale, reprezentând 66,8% din acestea în trimestrul IV al anului 2023, în scădere cu 2,1 puncte procentuale față de trimestrul III al aceluiași an.

Veniturile din prestații sociale și veniturile în natură au contribuit semnificativ la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor în trimestrul IV al anului 2023. Prestațiile sociale au reprezentat 20,4% din veniturile totale ale gospodăriilor, iar veniturile în natură au reprezentat 7,3%. Acestea includ atât valoarea veniturilor în natură obținute de salariați și beneficiarii de prestații sociale, cât și valoarea în lei a produselor agroalimentare și nealimentare consumate din resurse proprii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *