Mihail Vlasov, fostul șef al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), încearcă să controleze din nou instituția, după ce a fost eliberat din închisoare după numai un an și două luni de pedeapsă.
Mihail Vlasov a fost condamnat în 2020 la 8 ani de închisoare pentru mai multe fapte, inclusiv pentru delapidarea CCIR. Cu toate acestea, Vlasov a ispășit numai un an și două luni din această pedeapsă și a fost eliberat condiționat pe 25 noiembrie 2021, termenul de liberare condiționată fiind stabilit pentru septembrie 2028.
Recent, au apărut informații conform cărora Vlasov, care este poreclit „Împăratul”, încearcă să destabilizeze actuala conducere a CCIR prin diverse tertipuri. El a fost văzut discutând cu șefii Camerelor de Comerț din Bacău, Vâlcea și Sibiu – Doru Simovici, Valentin Cismaru și Octavian Isăilă, în care le-a sugerat să facă plângeri împotriva actualei conduceri a CCIR, transmite B1TV.
În urma influenței lui Vlasov asupra acestor trei persoane, Camerele de Comerț și Industrie din județele Sibiu, Bacău și Vâlcea au anunțat, în martie, acțiuni împotriva actualei conduceri, acuzând-o de o devalizare estimată la aproximativ 5 milioane de euro, comisă de un presupus „grup infracțional organizat”.
Faptele pentru care Mihail Vlasov a fost condamnat în trecut includ acuzații de delapidare a CCIR, influențând persoane din anturajul său să semneze contracte în fals și direcționând bani și imobile din patrimoniul CCIR și Romexpo în favoarea sa și a unor membri de familie.
Cu toate acestea, Vlasov a contestat pedeapsa și a beneficiat de reducerea perioadei de închisoare din cauza arestului preventiv și a vârstei sale (peste 60 de ani). Așadar, din 8 ani de închisoare, el a executat doar un an și două luni.
Ce a făcut și a plătit cu doar un an de pușcărie
În acest dosar, DNA îl acuzase că a întreprins demersuri pentru obţinerea unor foloase materiale personale şi pentru persoane din anturajul său, în detrimentul CCIR, instituția pe care o conducea.
„După ce a preluat conducerea CCIR, Mihail Vlasov a întreprins acţiuni astfel încât bani din bugetul instituţiei să ajungă la diverse entităţi/societăţi comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte şi convenţii. Concret, el şi-a folosit autoritatea şi influenţa faţă de inculpatele Ştefănescu, Grigorescu şi Suciu, pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însuşirea şi respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entităţi”, au acuzat procurorii.
DNA a mai susținut că, prin contractele semnate, au fost direcţionate sume de bani sau au fost puse la dispoziţie imobile din patrimoniul CCIR şi Romexpo la preţuri derizorii, în favoarea lui Mihail Vlasov şi a unor membri de familie.
„Mihail Vlasov şi-a însuşit sume de bani din bugetul CCIR, pe care le-a cheltuit în interes propriu, după cum urmează: suma de 47.599.382,90 lei retrasă din ‘Fondul la dispoziţia biroului de conducere/Fond la dispoziţia preşedintelui’, prevăzut în bugetul CCIR, ridicată în numerar, pe bază de dispoziţii de plată către casierie; suma de 702.487,68 lei retrasă din contul bancar al CCIR, prin plăţi efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fără să o restituie”, au mai notat anchetatorii în rechizitoriu.