Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila recunoaște că a negociat cu Organizația Mondială a Sănătății un contract de peste 21 de milioane de euro pentru consultanță în cadrul PNRR

Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila (PSD) a remis presei, miercuri, un comunicat în care admite că a negociat cu Organizația Mondială a Sănătății un contract de peste 21 de milioane de euro pentru consultanță în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ministerul precizează, în comunicat, că în cadrul PNRR, componentele Sănătate și Digitalizare, coordonatorii de reforme și investiții sunt responsabili de îndeplinirea țintelor și jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenței tehnice furnizate de organizații și instituții internaționale, respectiv Organizația Mondială a Sănătății, Banca Europeană pentru Investiții și Banca Mondială, citat de G4Media.

onform anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistență tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste resurse financiare fac parte din categoria „granturi nerambursabile”, acordate României de Uniunea Europeană, menționează sursa citată.

În perioada decembrie 2021 – februarie 2022, Ministerul Sănătății a efectuat consultări cu organizațiile și instituțiile internaționale incluse în PNRR, respectiv Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiții și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„OMS și-a asumat integral furnizarea de asistență tehnică pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 și Componentei 7. I3 din cadrul PNRR.

În urma acestor consultări, în vederea îndeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sănătate publică, Ministerul Sănătății a înaintat Guvernului României Memorandumul privind Aprobarea negocierii și semnării contractului pentru asistență tehnică dintre Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății (OMS)care a fost aprobat în data de 24 mai 2022.

În baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sănătății a purtat negocieri cu reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, bugetul alocat asistenței tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 și C7.I3 – Digitalizare fiind în cuantum de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistență tehnică”, anunță Ministerul Sănătății.

Ministerul mai menționează că, în vederea îndeplinirii tuturor jaloanelor specifice investițiilor în infrastructura de sănătate (ex: Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitalicești – ANDIS), Ministerul Sănătății va purta negocieri suplimentare cu organizațiile internaționale de profil (Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții). Pentru coordonarea investițiilor în infrastructura de sănătate, Ministerul Sănătății utilizează în prezent asistență tehnică internațională oferită de Banca Europeană de Investiții prin intermediul acordului BEI-PASSA.

Andrada Ionescu
Andrada Ionescu
Andrada este un jurnalist cu experiență care acoperă subiectele de actualitate din România. Absolventă de Sociologie, Andrada Ionescu are un background care îmbină jurnalismul cu marketingul politic și îi oferă un plus în selectarea informațiilor pe care le prezintă cititorilor.

Ultimele știri

Ilie Bolojan, ”premierul killer”. Sindicatele atacă deciziile Guvernului: ”Dispreț față de oameni”

După măsurile fiscale și tăierile anunțate, Ilie Bolojan este...

Schimbări majore în conducerea companiilor de stat. Ce le-a promis Radu Miruță șefilor de companii cu contracte „beton”

Ministrul Economiei, Radu Miruță, a dezvăluit că mulți directori...

Când vor fi tăiate subvențiile pentru partide. Bolojan a dat detalii

Premierul Ilie Bolojan a anunțat că va propune reducerea...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine