Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a declarat joi că nu a știut de ideea asumării răspunderii de către Guvern în Parlament pentru reforma administrativă și măsurile fiscale. Premierul Ciolacu a anunțat acest lucru, spunând că doar așa poate să promoveze reforma fiscală, adică fără ca ordonanțele de urgență ale austerității să fie trecute prin parlament.

Sunt trei modalități prin care se poate adopta un act normativ. Ordonanța de Urgență și aici o declar public: Ministerul Justiției a avut obiecțiuni multiple la emiterea unei Ordonanțe de Urgență pe cele două dorințe de legiferare pe care premierul le-a expus pentru că riscam, erau riscuri de neconstituționalitate vădite”, a declarat Gorghiu, la TVR Info, transmite B1TV.

Ministrul a mai spus că în Birou Politic Național al PNL nu s-a discutat și „eu nu am știut de ideea de angajare a răspunderii. Președintele partidului, Nicolae Ciucă, ne-a comunicat că vom discuta setul de măsuri în ședința de BPN. Vom avea ședința pe 1 septembrie”.

Întrebată dacă e de acord cu această formă de legiferare, Alina Gorghiu a răspuns: „Eu n-am văzut nicio variantă. Va trebui ca acest proiect să fie elaborat de Ministerul Finanțelor și va trece oricum pe la Ministerul Justiției, la avizare. Voi comunica pubic opinia pe care o am”.

Ciolacu anunță asumarea răspunderii pe măsurile fiscale. USR vrea să depună moțiune de cenzură

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat joi, la debutul ședinței de guvern, că Executivul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală și cele pentru combaterea evaziunii.

Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială”, a zis Ciolacu.

Imediat după, Cătălin Drulă, președintele USR, a vorbit despre depunerea unei moțiuni de cenzură: „Întâi să vedem dacă Ciolacu nu se răzgândește iarăși, cum a făcut cu sesiunea extraordinară pentru pensiile speciale. De aproape 3 luni face acțiuni spectaculoase doar pe vorbe. Vom face evident tot ce ține de noi să ne opunem creșterilor abuzive de taxe. Dacă va exista această asumare de răspundere, vom chema alaturi de noi toate forțele democratice din Parlament pentru o moțiune de cenzură”.

Ulterior, într-o intervenție, Drulă a admis că matematica parlamentară nu dă șanse moțiunii să treacă dacă PNL va rămâne lipit de PSD: „Pe această matematică parlamentară pe care a creat-o Klaus Iohannis, dacă PNL-iștii rămân îmbrățișați cu PSD-ul, au o majoritate confortabilă în acest Parlament și o moțiune de cenzură nu ar avea șanse”.

Gorghiu a menționat că Ministerul Justiției a avut obiecțiuni la emiterea unei Ordonanțe de Urgență pe aceste măsuri, din cauza riscurilor de neconstituționalitate.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *