Ministrul american al sănătății cere introducerea unui avertisment pentru utilizatorii rețelelor sociale, la fel ca pe pachetele de tutun
Ministrul american al sănătății cere introducerea unui avertisment pentru utilizatorii rețelelor sociale, la fel ca pe pachetele de tutun

Vivek Murthy solicită Congresului să impună un avertisment similar pe rețelele sociale, cu cele de pe pachetele de țigări, pentru a preveni problemele de sănătate mintală în rândul tinerilor.

Într-un editorial publicat în The New York Times, ministrul american al sănătății, Vivek Murthy, a cerut luni Congresului să impună un avertisment pentru utilizatorii platformelor de socializare, similar cu cele prezente pe pachetele de țigări. Murthy consideră că rețelele sociale contribuie semnificativ la criza de sănătate mintală în rândul tinerilor, o problemă urgentă care necesită atenție imediată.

Un mesaj de avertizare, care necesită o acțiune a Congresului, ar reaminti în mod regulat părinților și adolescenților că nu s-a dovedit că social media este sigură”, a scris Murthy în articolul de opinie, potrivit PsNews.

Ministrul american al sănătății a făcut o paralelă cu etichetele de avertizare impuse pe pachetele de țigări în 1965, după ce un raport al ministrului Sănătății Luther L. Terry a stabilit o legătură între fumat și cancerul pulmonar, precum și bolile de inimă. „Dovezile din etichetele de tutun arată că avertismentele medicului general pot crește gradul de conștientizare și pot schimba comportamentul„, a subliniat Murthy.

Asociația Americană de Psihologie a constatat că adolescenții petrec aproape cinci ore pe zi pe platforme populare precum YouTube, TikTok și Instagram. Un studiu din 2019 a arătat că proporția tinerilor adulți cu gânduri suicidare a crescut cu 47% între 2008 și 2017, perioadă în care utilizarea rețelelor sociale a cunoscut o creștere vertiginoasă în rândul acestui grup de vârstă.

Și asta a fost înainte ca pandemia să declanșeze un an de izolare virtuală pentru SUA. La începutul anului 2021, pe fondul închiderii continue a pandemiei, Murthy a făcut apel la platformele de socializare să „îmbunătățească în mod proactiv și să contribuie la sănătatea mintală și bunăstarea copiilor noștri”.

În cadrul unei audieri a Comitetului Judiciar al Senatului privind impactul rețelelor sociale asupra tinerilor, CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, și-a cerut scuze părinților care susțin că platforma Instagram a contribuit la sinuciderea sau exploatarea copiilor lor. „Îmi pare rău pentru tot ceea ce ați trecut cu toții”, a declarat Zuckerberg.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *