china
china

China se află de partea corectă a istoriei în privința crizei din Ucraina, iar timpul va dovedi acest lucru, a declarat ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

Acesta a adăugat că poziția Beijingului este în conformitate cu cea a majorității statelor lumii, informează Reuters.

„China nu va accepta niciodată nicio constrângere sau presiune externă și se opune oricăror acuzații și suspiciuni nefondate împotriva sa”, a declarat Wang sâmbătă seara, potrivit unui comunicat publicat duminică de Ministerul de Externe de la Beijing.

Declarația lui Wang vine după ce președintele american, Joe Biden, și-a avertizat vineri omologul chinez, Xi Jinping, cu privire la eventuale „consecințe” dacă Beijingul acordă sprijin material Rusiei în războiul din Ucraina.

În timpul apelului video, Xi i-a spus lui Biden că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cât mai curând posibil și a cerut națiunilor NATO să poarte un dialog cu Moscova. El nu a atribuit însă vina pentru acest război Rusiei.

Wang a mai adăugat că cel mai important mesaj transmis de Xi a fost că Beijingul a fost întotdeauna o forță în ceea ce privește menținerea păcii mondiale.

„Întotdeauna am susținut menținerea păcii și ne-am opus războiului. Poziția Chinei este obiectivă și corectă și este în concordanță cu dorințele majorității țărilor. Timpul va dovedi că ne aflăm de partea corectă a istoriei”, a spus ministrul.

China cere o soluție diplomatică

Tot sâmbătă, adjunctul ministrului de Externe, Le Yucheng, a declarat că sancțiunile impuse de către națiunile occidentale Rusiei în privința Ucrainei sunt din ce în ce mai „revoltătoare”.

Statele Unite și aliații săi europeni și asiatici au impus Rusiei sancțiuni drastice pentru invazia din 24 februarie, pe care o numesc un război al președintelui Vladimir Putin. Moscova denumește invazia din Ucraina ca o „operațiune specială pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”.

Deși a spus că recunoaște suveranitatea Ucrainei, Beijingul a transmis în mod repetat că Rusia are preocupări legitime de securitate, care ar trebui abordate, și a cerut o soluție diplomatică pentru încheierea acestui conflict.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *