Zelenski
Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pentru CNN că este „gata pentru negocieri” cu preşedintele rus Vladimir Putin, însă a avertizat că, dacă acestea eşuează, „ar însemna un al Treilea Răboi Mondial”.

Într-un interviu oferit duminică pentru CNNZelenski a spus că este pregătit de doi ani pentru aceste negocieri.

„Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Sunt pregătit de doi ani. Şi cred că fără negocieri nu putem opri acest război”, a declarat Zelenski.

„Cred că trebuie să folosim orice format, orice şansă pentru a avea o posibilitate de negociere, posibilitatea de a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări eşuează, ar însemna că acesta esten al Treilea Război Mondial”, a adăugat Zelenski.

Președintele ucrainean a îndemnat la noi negocieri zilele acestea, în timp ce se apropie a patra săptămână a invaziei Rusiei în Ucraina. Într-un mesaj video postat sâmbătă, el a cerut discuţii „fără întârziere”, avertizând că în caz contrar pierderile Rusiei vor fi „uriaşe”.

„Noi am insistat mereu pentru negocieri. Am oferit întotdeauna dialog, am oferit soluţii pentru pace”, a spus el. „Şi vreau să mă audă toată lumea, în special la Moscova. E timpul să ne întâlnim. E timpul să vorbim. E timpul să refacem integritatea teritorială şi dreptate pentru Ucraina”, a mai spus Zelenski.

Anterior, Zelenski a spus că priorităţile sale la negocieri sunt clare: „Sfârşitul războiului, garanţii de securitate, suveranitate, refacerea integrităţii teritoriale, garanţii reale pentru ţara noastră, protecţie reală pentru ţara noastră”.

Zelenski a fost întrebat de Fareed Zakaria de la CNN despre cererile Rusiei – inclusiv ca ei să recunoască că Crimeea face parte din Rusia, că Luhank și Donețk sunt republici independente și garanția că Ucraina nu va fi niciodată membră a NATO. El a spus: „Există compromisuri pentru care nu putem fi pregătiți ca stat independent”.

„Orice compromisuri legate de integritatea noastră teritorială și suveranitatea noastră, iar poporul ucrainean a vorbit despre asta, nu i-au întâmpinat pe soldații ruși cu un buchet de flori, i-au întâmpinat cu curaj, i-au întâmpinat cu arme în mâini”, a mai spus Zelenski.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *