adrian caciu ajustare fiscala echilbru fiscal capital munca 780396

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a declarat astăzi în cadrul unei conferițe de presă susținută la Palatul Victoria că nu este exclus ca România să se confrunte cu o criză economică.

Adrian Câciu a prezentat astăzi în cadrul unei ședințe Guvern prima rectificare bugetară din acest an. În acest context, ministrul Finanțelor a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă susținută după încheierea ședinței de Guvern în care a fost aprobată rectificarea bugetară că dacă există probabilitatea ca România să se confrunte cu o criză economică.

”Situaţia este complicată încă de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicată şi înainte, a devenit mai complicată mai ales din februarie când a apărut şi conflictul din Ucraina. Cred că în fiecare zi acest guvern a acţionat pas cu pas, dar într-un mod strategic de a ţine toate lucrurile sub control.

Există riscuri, nu suntem într-o oază în care suntem feriţi de riscurile apariţiei unor elemente de presiune, de exemplu recesioniste. Acestea sunt anticipate pas cu pas, pentru că trebuie să te uiţi cum funcţionează anumiţi indicatori, cum sunt cei proxi, şi vă dau un exemplu la care toată lumea se uită – producţia industrială în scădere”, a spus Adrian Câciu.

„Asta arată că vom avea o dificultate, cel puţin pe trimestrul III – trimestrul IV, şi trebuie să iei nişte măsuri să revigorezi acea zonă, astfel încât pierderile de conjunctură să nu se resimtă în efect orizontal. Deci, riscuri de gen recesionist sunt”, a spus ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.

Despre criticile Consiliului Fiscal la adresa rectificării bugetare, el a spus că sunt pertinente și că trebuie luate în calcul.

”Criticile Consiliului Fiscal întotdeauna le-am considerat pertinente şi trebuie luate în calcul, pentru că există totdeauna riscuri în execuţia bugetului general consolidat. Execuţia la 6 luni ne-a arătat că putem să ţinem deficitul sub control. Aţi văzut că avem 1,7% din PIB, o să apară în curând şi execuţia la 7 luni şi o să vedeţi că suntem sub 2% din PIB.Este imperios necesar ca Guvernul şi noi toţi să ţinem cont şi de riscurile asupra cărora Consiliul Fiscal atrage atenţia, inclusiv la nerealizarea unor venituri, dar şi la realizarea unor cheltuieli suplimentare. Scopul pe care ni-l asumăm este să menţinem deficitul la 5,84%”, a mai spus Adrian Câciu.

„Ideea de bază este aşa: noi avem o serie de pachete de sprijin, măsuri care sunt direcţionate către populaţie şi către economie. Este evident că nu începi o austeritate din perspectiva asta, în sensul de a nu mai finanţa economia şi cetăţenii atâta timp cât ai asumat pachetele de sprijin.

Acoperirea acelor pachete de sprijin ne conduce la menţinerea deficitului ca pondere în PIB, pentru că acesta e un angajament cu Comisia Europeană, dar evident că pe parte nominală cifrele se raportează la PIB-ul nominal şi atunci ai o creştere aritmetică a deficitului”, a mai spus Adrian Câciu.

Acesta s-a adresat şi analiştilor economici, cărora le-a transmis ”să fie puţin mai cumpătaţi în aprecieri” şi să nu mai prezinte ”scene apocaliptice”.

”Mi-ar plăcea, totuşi, ca şi analiştii economici de la noi să fie puţin mai cumpătaţi în aprecieri, prezentând scene apocaliptice, pentru că nu era cazul să anunţăm o stagnare pe trimestrul II. Da, există presiuni de încetinire economică pe care le avem în vedere. Tocmai de aceea, cel mai important lucru este recuperarea întârzierilor pe zona de investiţii, ce ne poate aduce într-un perimetru de echilibru şi de ţinere sub control a unor situaţii, având în vedere factorul de multiplicare al investiţiilor atât publice, dar şi încurajarea investiţiilor private. Un alt motiv pentru care am suplimentat pe partea aceasta de investiţii private cu un miliard de lei. Interesul nostru este ca economia să funcţioneze”, a menţionat Adrian Câciu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *