MINISTRUL FINANȚELOR
MINISTRUL FINANȚELOR

Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, face planuri pentru introducerea unor noi taxe. Deși nu spune clar, Adrian Câciu lasă de înțeles că vizați de modificarea sistemului de impozitare ar putea fi românii care câștigă mai bine și cei care dețin mai multe apartamente sau mașini.

Ministrul finanțelor a stârnit un val de reacţii în lumea politică după ce a vorbit, într-un interviu la Hotnews, despre necesitatea introducerii unor taxe pe lux, o idee pe care social-democrații o mai aduseseră în discuție în toamnă, la negocierile cu PNL pentru formarea coaliției de guvernare, și cu care liberalii n-au fost de acord. Planurile ministrului sunt respinse în continuare vehement de liberali, așa că se întrevăd noi tensiuni în coaliția de guvernare.

„Eu îmi aduc aminte, din păcate, vremea comunismului, când cam asta era: o maşină, o familie – şi atunci greu, stăteai cinci ani de zile să-ţi iei o maşină. Cam aşa sună şi asta. Pentru Partidul Naţional Liberal – şi o spun asta ca o linie roşie – proprietatea privată e sfântă. Oamenii care muncesc, oamenii care au venituri, care au plătit impozite, au plătit taxe, nu trebuie penalizaţi pentru că au avut succes în viaţă, trebuie încurajaţi. Niciodată nu vom fi de acord cu astfel de măsuri”, a declarat Florin Cîțu, președintele PNL, la TVR1.

Deși este aspru criticat, social-democrații sar în apărarea lui Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, și spun că supraimpozitarea ar fi asumată chiar prin PNRR.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, ar mai vrea ca anul acesta să existe o dezbatere cu privire la introducea impozitului progresiv. El spune că ar fi nevoie și de introducerea impozitului pe bacșiș în HoReCa, dar și de o regândire a impozitării IT-știlor care în momentul de față sunt scutiți de taxe pe venit.

Guvernul nu își asumă intenția de a schimba impozitarea românilor.

„Guvernul Nicolae Ciucă a transmis încă de la început că nu vor exista noi taxe. Inițiativele sigur că pot fi discutate, unele dintre ele sunt menite și pentru a genera dezbatere publică. Aceasta este poziția Guvernului”, a declarat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Executivului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *