Ministrul Educaţiei Ligia Deca susține vineri, în cadrul unei conferinţe de presă,  clarificări în legătură cu ordonanţa privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ. Oficialul a avut un mesaj clar pentru profesori, în contextul grevei din învățământ, care i-a adus pe cei mai mulți dintre elevi în imposibilitatea de a-și susține examenele de sfârșit de an. 

„Ultimele săptămâni au reprezentat un semnal de alarmă pe care l-am înțeles. Știm cu toții că profesorii au nevoie de salarii decente și mai mult respect din partea noastră, a guvernanților și a întregii societăți. Garantăm o creștere de 1000 de lei brut pe lună pentru profesori și personalul auxiliar și de 400 de lei pentru personalul nedidactic. Toate salariile din învățământ cresc! Niciun salariu nu scade!”, a declarat Ligia Deca.

„Ieri au apărut și alte informații care nu sunt adevărate. O primă astfel de informație a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Dacă veți consulta avizul, veți vedea că a fost favorabil. În cuprinsul avizului nu există nicăieri sintagma ”neconstituțional”, a mai punctat ministrul Educației.

„Salariul de bază pornește de la gradația zero, dar se înmulțește cu coeficientul vechimii de muncă”

„OUG a urmat parcursul legislativ, fiind adoptată chiar ieri, de ziua copilului, pentru a da un semnal pentru prețuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noștri. O altă informație falsă care s-a propapagat în spațiul public este că salariile vor scădea.

Confuzia este pentru că în anexa OUG sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare pentru gradația zero, cu mai puțin de trei ani de muncă. Este o convenție contabilă pe care specialiștii o cunosc și vom transmite inspectoratelor toate informațiile, de la gradația 1 la gradația 5. Salariul de bază pornește de la gradația zero, dar se înmulțește cu coeficientul vechimii de muncă. Sporurile, creșterile procentuale se aplică în această bază mărită. 

Vorbim despre gradația de merit, acordată pentru 16% din posturile de învățământ, sporul de învățământ speciale – 15%, sporul de dirigenție – 10% (70% din cadrele didactice beneficiază), indemnizația pentru zonele izolate – 20%, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică etc. Este important să nu vorbim doar despre sumele de bază, din grilă, ci de toate creșterile procentuale care se aplică”, a mai precizat Ligia Deca.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *