Miocardita s-a instalat la câteva zeci de persoane injectate cu serul Pfizer, în Israel, iar autoritățile medicale fac o anchetă pentru a afla dacă există sau nu o legătură între apariția bolii și vaccinare. Sunt însă câteva zeci de cazuri la peste 5 milioane de persoane vaccinate, la persoane de până în 30 de ani, iar specialiștii spun că și în cazul în care s-ar dovedi o legătură, tot nu s-ar impune oprirea vaccinării, după raportul beneficii-riscuri.
Miocardita reprezintă inflamația mușchiului inimii-miocardul. Poate afecta atât funcția contractilă a inimii – funcția de pompă, cât și funcția electrică- ducând la tulburări de ritm, până la moarte subită, potrivit specialiștilor Spitalului Militar „Carol Davila”, . Cauza ei este deseori virală iar de cele mai multe ori se vindecă fără complicații.
Ministerul Sănătății din Israel a anunțat existența cazurilor de miocardită în rândul persoanelor imunizate cu serul Pfizer-BioNtech.
Nachman Ash, coordonatorul campaniei de combatere a pandemiei, a ținut să precizeze că, deocamdată, nu e clar dacă numărul acestor cazuri e neobișnuit de ridicat sau dacă există vreo legătură cu vaccinul, relatează B1TV.
Acesta a mai explicat faptul că stabilirea unei eventuale legături cu serul Pfizer va fi greu de realizat deoarece miocardita poate fi cauzată de o varietate de virusuri. În plus, în anii anteriori a fost raportat un număr comparabil de cazuri.
Nadav Davidovici, director al şcolii de sănătate publică a Universităţii ”Ben Gurion” din Tel Aviv, a declarat că și dacă ar fi confirmată legătura dintre miocardită și vaccin, riscurile tot nu ar fi suficient de serioase încât să fie oprită administrarea serului.
Compania Pfizer a transmis că nu a observat o creştere a incidenţei acestei afecţiuni cardiace în rândul populaţiei generale.